diumenge, 14 de desembre del 2014

Neix la plataforma Tercera Via per combatre l’independentisme

12/12/2014
Unionisme

Neix la plataforma Tercera Via per combatre l’independentisme

L'acte aquest vespre (@victorfrancos)
L'acte aquest vespre (@victorfrancos)

Bernardos carrega contra Mas i Rajoy en un acte que aplega Montilla i els exdirigents d’Unió Farreras i Casas

Pep Lloveras
El Singular
La famosa i fins ara poc poblada tercera via ja té la seva plataforma. Amb aquest mateix nom, Tercera Via, s’ha presentat aquesta tarda a Barcelona un manifest subscrit per un centenar de persones més o menys conegudes de l’àmbit periodístic i econòmic per combatre el projecte independentista. Són gent que hi ha estat en contra tota la seva vida, alguns dels quals als anys 90 sota el paraigües del Foro Babel, enemics de la normalització lingüística, i d’altres en altres associacions unionistes. Ara s’han unit en les hores decisives del procés sobiranista per situar-se al mig entre el “radicalisme” dels independentistes i “l’immobilisme” del govern espanyol. És a dir, un discurs quasi calcat al del PSC actual. Així que no és d’estranyar que hi hagin acudit l’expresident socialista José Montilla, l’exprimer secretari Pere Navarro o l’alcaldable per Barcelona Jaume Collboni, tots tres a primera fila. Ha sorprès més la presència de dos exdirigents d’Unió, l’exconseller Ignasi Farreras i l’exdelegat a Madrid del govern, Jordi Casas.

En un acte al Saló del Tinell, a la plaça del Rei, on es va firmar el primer tripartit, Tercera Via s’ha donat a conèixer en societat davant unes 200 persones. La conformen persones mediàtiques com l’economista Gonzalo Bernardos, o els periodistes Toni Bolaño –excap de comunicació de Montilla-, Enric Sopena o Rosa Cullell. Altres noms destacats de la plataforma són els escriptors Rosa Regàs, Laura Freixas, Margarita Riviere, Jorge de Cominges o Núria Amat, els periodistes Jordi Garcia Soler, Arturo San Agustín, Manel Manchón, Andreu Missé, Joan Tàpia o Enric Bañeres, l’exfiscal i actual membre de Podemos Carlos Jiménez Villarejo, el president de Societat Civil Catalana (SCC), Josep Ramon Bosch, i el seu segon Joaquim Coll, el crític literari Jordi Llovet, o el documentalista Albert Solé.


Gonzalo Bernardos amb l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu

També hi ha una nodrida representació del PSC entre els firmants del manifest, com l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu. L’acompanyen Assumpta Escarp, Joan Ferran, Eduardo Martín Toval, Katy Carreras, Raimon Martínez Fraile, Josep M. Rañé, Víctor Francos i Paco Aranda. Tot i això, el document es declara “transversal” i allunyat de qualsevol partit polític.

Decidir sí, però si Espanya vol

Sota la presentació del polifacètic Xavier Sardà, reconegut federalista, Bernardos ha carregat contra Artur Mas i Mariano Rajoy per ser “incapaços d’entendre’s”. “La política és pacte i els dos presidents es dediquen a fer tàctica continua, enlloc d’estratègia”, ha indicat l’economista, que ha afegit que el debat el 2015 “no serà entre independència sí o no sinó entre dretes o esquerres”. “Jo diria que aquesta tercera via és l’única via”, ha incidit. El president de la nova associació, el notari Mario Romeo, ha comentat que “la millor sortida per a Catalunya” és tenir un autogovern just i seguir dins d’Espanya. “I estic convençut que una majoria de ciutadans vol aquesta solució. Nosaltres personifiquem la lluita pel diàleg i l’acord”, ha subratllat.

La plataforma aposta perquè els catalans puguin decidir “però no a esquenes i, molt menys en contra, de la resta d’espanyols” –aspecte que ningú ha fet esment a l’acte d’avui, com si la consulta no hagués existit-, i fa una crida al “diàleg i el pacte”. L’objectiu de Tercera Via és construir una Catalunya dins d’una Espanya que respecti “la llengua, cultura i identitat” catalanes, i que fugi del conflicte permanent. “Volem recuperar les bases d’un catalanisme integrador i plural, moderat, pactista, conciliador i dialogant”, afirmen, i asseguren que això ha donat “grans resultats” al Principat en el passat. El manifest no va més enllà i, tot i que ho insinua, no cita el federalisme en cap moment. Siguin molts o pocs, els unionistes s’han activat. Tercera Via apareix després de la creació d’Empresaris de Catalunya i de SCC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada