divendres, 19 de desembre del 2014

L'ANC rebaixa la pressió

L'ANC rebaixa la pressió

Una reunió per revisar les actes de les territorials celebrada dimecres frena la crisi interna, que s'atribueix a un “malentès” sobre una de les cinc preguntes que havien de respondre les territorials

Dissabte, el secretariat matisarà la Declaració de Cornellà aprofitant el resultat de la reunió de Junqueras i Mas

Forcadell, oberta a canviar el posicionament sempre i quan sigui pel bé del procés

Especial: Assemblea Nacional Catalana

, Barcelona | Actualitzat el 19/12/2014 a les 01:01h
 
El malestar en el si de l'Assemblea Nacional Catalana generat per la Declaració de Cornellà, que feia costat a la candidatura unitària proposada pel president de la Generalitat, Artur Mas, entra en fase d'hibernació. Segons ha pogut saber Nació Digital, dimecres d'aquesta setmana es va celebrar una reunió que va asserenar momentàniament els ànims i que permetrà “redefinir” el posicionament de l'ANC en el secretariat que se celebrarà dissabte a Barcelona.

La presidenta de l'entitat, Carme Forcadell, ja ha deixat clar que l'ANC està “disposada a canviar de posicionament sempre i quan sigui en pro del procés”.

Com va avançar Nació Digital, la crisi interna va esclatar quan membres del secretariat de l'ANC van posar en dubte que el resultat de les assemblees territorials i sectorials apostessin per una candidatura unitària com la que va proposar Artur Mas en la seva conferència del passat 25 de novembre. De fet, les actes van ser avaluades per la comissió política que va elaborar-ne un resum i va concloure que, majoritàriament, els socis estaven per la llista única no sense una intensa negociació. Una conclusió que es va incorporar en la Declaració de Cornellà del 29 de novembre.

Però un estudi més en detall i una interpretació diferent permetria una conclusió diametralment oposada. Així, en el secretariat reunit a Alcover dissabte passat es va obligar a una revisió d'aquestes actes, obrint una crisi interna de conseqüències imprevisibles. Durant tota la setmana, s'han revisat a fons les 380 actes i dimecres se'n va fer una nova síntesi que obriria la porta a no ser tan taxativa amb la petició expressa d'una llista unitària.

Fonts de la direcció de l'ANC culpen del malentès dues de les cinc preguntes que havien de respondre les assemblees: “Cal que mantinguem la proposta de candidatura unitària, tal com indica el nostre full de ruta, com l’única opció a la qual l’Assemblea pugui donar suport?” i “Si aquesta candidatura unitària no fos possible, hauria de donar suport l’ANC a aquelles candidatures que portin en el seu programa el compromís de declarar la independència, d’acord amb la proposta del Consell Assessor per a la Transició Nacional?”.

El gruix de les respostes a aquestes dues preguntes és on s'ha embolicat la troca i alguns entenen que els membres del secretariat partidaris de la llista única han “sobreinterpretat” la majoria de les propostes dels adherits en benefici de la seva aposta.

Ara, el secretariat de dissabte avaluarà de nou el resultat de la consulta interna i matisarà la Declaració de Cornellà, si no sobre paper, de facto. En aquest sentit, l'ANC mirarà d'incidir en altres tipus d'acords més unànimes a l'ANC com la necessitat d'unes eleccions immediates i abandonar la vehemència amb què fins ara s'ha defensat una llista unitària.

La presidenta de l'ANC ja ha començat a predicar aquesta nova consigna. En la conferència del mateix dimecres a la nit a Gràcia ho va deixar clar: “L'ANC està disposada a canviar de posicionament sempre i quan sigui en pro del procés”. I ningú no dubta que en pro del procés cal evitar que l'ANC s'esberli. Per tant, l'ANC decideix en silenci rebaixar la tensió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada