dilluns, 15 de desembre del 2014

El procés avança: ERC s'acosta a CiU en els pressupostos

15/12/2014
pressupostos

El procés avança: ERC s'acosta a CiU en els pressupostos

Mas i Junqueras
Artur Mas i Oriol Junqueras, el 2012
 

Els republicans no presenten esmenes a la totalitat als comptes del 2015, encara que sí als departaments

Bernat Vilaró
El Singular
La reunió de la permanent nacional d'ERC ha decidit no presentar esmenes a la totalitat als pressupostos que ha presentat el govern català per l'any 2015. Així, i tal i com ja va avançar dissabte ElSingular, els republicans facilitaran la tramitació dels pressupostos. Fonts d'ERC han confirmat que efectivament això es pot entendre com un gest cap al govern de la Generalitat per al bé del procés independentista.

I és que ERC considera que, si els comptes no superen aquest primer pas, els ponts d'entesa amb el govern català podrien saltar pels aires i el pacte per a les eleccions plebiscitàries es complicaria extremadament. D'aquesta manera, el partit que lidera Oriol Junqueras dóna marge a l'executiu d'Artur Mas, que ara haurà de buscar la forma per superar les esmenes de retorn que sí que han presentat la resta de grups de l'oposició.

Els comptes del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, podran iniciar el tràmit només si arrenquen el vot en contra d'ERC a les esmenes a la totalitat dels altres grups parlamentaris. Així, en cas d'abstenció dels republicans, el govern català hauria d'aconseguir que el PSC retirés la seva esmena de retorn i almenys optés també per l'abstenció. El debat al Parlament tindrà lloc el dimecres.



Mesures fiscals


D'altra banda, ERC sí que ha presentat esmena de retorn a la llei de mesures fiscals i financeres d'acompanyament dels comptes, tal com també ha fet la resta de l'oposició. De fet, ERC ha presentat un text alternatiu. El partit de Junqueras sí que ha presentat també esmenes a la totalitat de cadascuna de les seccions pressupostàries de cada departament de la Generalitat.

D'aquesta manera, si els comptes superessin el debat a la totalitat d'aquesta setmana, les esmenes arribarien a debatre's en comissió entre els dies 19 i 23 de gener del 2015. ERC no està d'acord amb aquests terminis, ja que endarrerien més enllà de les municipals -previstes pel maig- les eleccions que haurien de servir per fer la consulta sobiranista de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada