dimecres, 24 de desembre del 2014

Espanya ve al rescat, per Vicent Partal

BON NADAL
OPINIÓ

Vicent Partal

24.12.2014

Espanya ve al rescat

Vilaweb
Sempre he dit que podem confiar en Espanya. És una frase evidentment irònica, però ensems descriptiva. Espanya no ens fallarà mai i farà sempre allò que més ens convinga, perquè és incapaç d'entendre què passa en aquest país, però sobretot perquè és incapaç de fer res diferent d'allò que ha fet durant segles. En tenim una prova aquestes darreres hores. La prova que és impossible canviar-la i la prova que ens retorna la força, amb les seues agressions.

Ha tornat a passar: enmig del desencís de molta gent que no acaba d'entendre, que no acabem d'entendre, per què estem aturats en l'últim revolt, les Espanyes han vingut a rescatar-nos. El xou prepotent de Pablo Iglesias diumenge i l'acceptació fa poques hores de la querella contra Mas, Ortega i Rigau han disparat de sobte, i contra pronòstic, l'ànim d'un independentisme que tenia el to baix. En cada cas per una causa diferent, és clar, i amb un resultat diferent. Recomane de mirar-se amb detall, especialment, les cues d'autoinculpació: el nou 9-N es va activar definitivament quan vint mil ciutadans, en un sol dia, quaranta mil en dos, es van fer voluntaris. Ahir les cues al carrer respiraven aquell mateix ambient i els polítics que s'hi van arribar a signar ho van viure. I van somriure junts, cosa que aprecie molt per tot allò que denota.

Diuen que en l'era de Twitter el cicle de les notícies ja no és de vint-i-quatre hores, sinó solament de dues. Si és així s'explicaria com és que hi haja gent capaç d'oblidar o menystenir, tan sols quaranta-cinc dies després, la més gran mostra de ruptura que aquest país ha fet en els darrers vuitanta anys. El 9-N el país va demostrar de què era capaç i en quaranta-cinc dies això no canvia. Ni Espanya pot canviar. La tristesa, l'angoixa, els nervis són evidents. Però aquest país ja ha arribat molt lluny i té raons molt pregones per a guanyar la batalla. Raons que cada vegada que Espanya ens colla contrasten d'una manera majúscula amb les petites divisions que ens tenen aturats i palesen que no tenim més temps per a perdre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada