diumenge, 21 de desembre del 2014

ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA... (3). - D'una Cervera botiflera fa 300 anys ... a la Cervera de l'estelada... (1).

Articles del Víctor
Per acabar bé l'any permeteu me que publiqui aquests 4 articles (del 2 fins al 5 ambdós inclosos) de la sèrie ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA..., que foren publicats en altres mitjans, però no ho vaig fer en aquests BLOCS per equivocació , ho faig ara i així tindrem tota la sèrie fins al 14 , a part del comte de Nadal, que va per separat. 
 
22.09.14 .
ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA... (3).
D'una Cervera botiflera fa 300 anys ... a la Cervera de l'estelada... (1).

El Castell de Cardona fou la darrera plaça que al principat va caure en mans de les tropes castellano-borboniques durant la Guerra de Successió i va ocórrer el 18 de setembre del 1714, set dies després que caigués Barcelona.
I com que aquest divendres passat - després de ser aprovada pel Ple del Parlament la Llei de Consultes populars, llei que fou aprovada per 106 vots a favor i 28 en contra. Votaren a favor CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, la CUP i Joan Ignasi Elena no adscrit ; amb els vots en contra de PP i Ciutadans, o sia el 80% del Parlament català, i que servirà per convocar la consulta del 9-N - el president, Artur Mas, es va traslladar a aquest emblemàtic castell de Cardona, amb motiu de l’acte de commemoració del final de la Guerra de Successió dins dels actes del Tricentenari. I amb aquest motiu i més les trifulgues vàries contra Catalunya que van sortint dia dia , per posar travès a la Consulta, aquest dia s'ha parlat molt de l'antiguitat de la Generalitat i el seu President, de les ciutats i pobles catalans que varen ser fidels al primer Borbò Felip V, - posem-lo a l'inrevés - durant la Guerra de Successió, com Cervera, Manlleu, Berga, Tagamanent, Centelles ... i d'altres, que com és diu popularment “varen ser una colla de botiflers”.És per això que hom a cregut convenient - i per la part que em toca- posar en aquesta serie d'articles d'Anem cap a la Independència, alguns dedicats a aquest a temàtica.
Els Botiflers.
Comencem per dir, que botifler era el nom que se li va donar a les persones partidàries de Felip V de Borbó durant la Guerra de Successió. Normalment els botiflers solien ser membres de l’aristocràcia i la noblesa catalana i també valenciana que volien prosperar econòmicament i políticament amb el regim filipista. L’ús de botifler el trobarem documentat per a referir-se despectivament als dirigents de determinats pobles que foren fidels al Borbó com Berga, Manlleu, Cervera, Centelles..., també Alacant.
Si ens enredem etimològicament, que ara no toca, això pot ser més llarg que un dia sense pa, però si que esposarem alguna variant . Per exemple, es diu que bé de botinflar, del que té les galtes inflades, grosses. Un botifler era una persona inflada, presumida, arrogant, partidaris dels filipistes, gent que volia augmentar el seu poder a partir del règim instaurar amb la victòria dels Borbons.N'hi ha, però , molts més que els anirem veiem. Per altra banda aquesta paraula, despectivament, encara és fa servir per a anomenar als catalans “traïdors” que van contra els interessos de Catalunya.
El nom de botifler també és dona a ciutats que foren favorables a Felip V, “ les ciutats botifleres”, totes recompensades per la seva fidelitat al règim borbònic. Cervera per exemple, va aconseguir la seu d’una nova Universitat en substitució de la de Barcelona, anul·lada per traïdora.
La Cervera botiflera.
Des de sempre he sentit la frase popular: “ A Cervera, botiflers.”, conjuntament amb aquelles de “ A Cervera, port de mar...” , “ El port de mar de Cervera...”, “ On és el port de mar ...?”, “ A Cervera, volien un port de mar i els hi van donar una universitat...” i moltes d'altres, us tinc de dir que a mi sempre m'ha patinat molt aquesta cosa i en faig i n'he fet broma, però al fons, del mar, com a independentista i cerverí m'ha tocat el voraviu.
Que Cervera conjuntament amb Berga i etc., va acabar sent botiflera, és un fet si tenim en compte la salutació que, a finals del segle XVIII, se sentia a les tavernes catalanes: ""Bon dia a tot lo món, menys als de Cervera, Manlleu, Berga i Tagamanent".

N'anirem parlant, anant cap a la independència...
Víctor Lluelles i Cardona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada