dijous, 25 de desembre del 2014

Mas replica Felip VI: "No s’ha d’obligar ningú a viure d’una manera que no vol viur

BON NADAL
25/12/2014
Consulta

Mas replica Felip VI: "No s’ha d’obligar ningú a viure d’una manera que no vol viure"

Artur Mas
El president de la Generalitat, Artur Mas

El president de la Generalitat lamenta que "cada intent que fa Catalunya per poder decidir és sistemàticament boicotejat per part del govern espanyol"

Nerea Rodríguez
El Singular
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha replicat avui el discurs que va fer ahir el rei Felip VI, on es va referir a Catalunya. Després d’explicar que no va sentir en directe el discurs del monarca espanyol, Mas l’ha avisat que “el respecte que moltes vegades es demana passa perquè els catalans puguin decidir el seu futur polític”, i ha insistit: “Aquest és el respecte de fons: que no s’obligui a ningú a viure d’una manera que no vol viure”. En aquest sentit, ha deixat clar que “el dia que s’entengui això a l’Estat espanyol aquell dia hi haurà realment el respecte de fons que cal entre nacions, entre Catalunya i Espanya”.

Durant l’ofrena floral a la tomba de Francesc Macià, al Cementiri de Montjuïc, el president de la Generalitat ha lamentat que “aquest dia no ha arribat” i que “cada intent que fa Catalunya per poder decidir és sistemàticament boicotejat per part del govern espanyol”. En relació a aquest discurs de Felip VI, Mas ha constatat que “fa dos anys, quan es van començar a produir les primeres grans manifestacions a favor de la llibertat de Catalunya, l’Estat espanyol no hi va donar cap importància, ho va menystenir. I després ho va ridiculitzar”, mentre que “només dos anys després en el discurs de Nadal del cap de l’Estat, Catalunya hi ha de ser present”.

Segons Mas, “això ja és un reconeixement que l’Estat té un problema i un repte amb Catalunya, però fa dos anys l’ignoraven i el menystenien” i, per tant, “el fet de reconèixer un problema és la primera condició per intentar resoldre’l”. Així, ha recordat que al Parlament hi ha la majoria necessària per execir el dret a decidir, que la societat està mobilitzada, i que hi ha més de 920 ajuntaments a favor que Catalunya pugui exercir aquest dret: “Quan tens això, tens tot allò que cal tenir per reclamar i exercir amb llibertat el dret a decidir el teu futur polític”, ha afirmat.

"El millor homenatge que li podíem fer és el 9-N"

En relació a Macià, el president de la Generalitat ha constatat que “el millor homenatge que li podíem fer es diu urnes el 9 de novembre per poder votar per una Catalunya lliure”, i ha destacat que “Catalunya ha anat avançant fins el punt que més de 2.300.000 persones van poder anar tranquilament i pacíficament a una urna per poder votar pel futur del seu país”.

Finalment, ha advocat per una Catalunya “políticament lliure, econòmicament pròspera, socialment justa i ètica”. “Si aconseguim això, tindrem la Catalunya que molta gent ha somiat i per la quan ha treballat i encara treballa molta gent”, ha conclòs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada