dissabte, 4 d’octubre del 2014

El Govern Central assumeix que es troba davant el pitjor escenari possible

EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA / L'ESTRATÈGIA DE L'EXECUTIU CENTRAL

El Govern Central assumeix que es troba davant el pitjor escenari possible

L'Executiu es veu forçat al cos a cos amb Mas, fet que volia evitar

4 octubre 2014
EL PERIODICO

GEMMA ROBLES / MADRID / PATRICIA MARTÍN / GUADALAJARA
Dissabte, 4 d'octubre del 2014
Santamaría, ahir, a la roda de premsa després del Consell de Ministres.
El Govern diu que es va creure Artur Mas quan va explicar a Mariano Rajoy que no pensava fer «res il·legal». L'Executiu sobreentenia, segons fonts de la Moncloa, que la Generalitat pensava mantenir aturada tota la maquinària de la consulta després de la suspensió de la convocatòria per part del Tribunal Constitucional (TC). El guió es va complir en un primer moment, però ara que el president ha firmat el decret que nomena els membres de la comissió de control de la consulta, cosa que va fer dijous passat, i que els partits a favor de la votació del 9 de novembre, inclòs CiU, s'han reafirmat en la seva aposta, el Govern assumeix que es troba davant del pitjor escenari possible.
El Gabinet de Rajoy esperava que els partits sobiranistes i les manifestacions pressionessin per mantenir la convocatòria, però no que Mas, amb els seus gestos per acontentar els republicans, també se sumés en part a aquesta estratègia. Fonts governamentals assenyalen que ara no tenen cap més remei que entrar en el cos a cos amb el president, fet que volien evitar tant sí com no. Entre altres motius, perquè suposa donar encara més protagonisme al líder de la federació nacionalista en un moment que part de l'electorat del PP i els mitjans de la dreta reclamen a Rajoy més contundència en el conflicte territorial, cosa que l'Executiu volia deixar en mans del PP.
El Consell de Ministres, mentrestant, va confirmar ahir que sol·licitarà al Constitucional que incorpori el decret català de creació de la junta electoral per al 9-N als recursos que ja ha registrat, informa Juan Ruiz Sierra. «Mas hauria de deixar de fer passos en aquesta direcció», va assenyalar la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que també va suggerir que les salvaguardes del líder de CiU en la norma que va firmar  dijous passat pretenen esquivar una possible prevaricació per part de la Generalitat.
LA FISCALIA / El PP també va dedicar bona part de la seva reunió interparlamentària, que celebra a Guadala-jara i que Rajoy clausurarà avui, a carregar contra Mas i els seus aliats. La líder del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, va obrir la veda a primera hora anunciant que la seva formació informarà la fiscalia del decret de nomenament de la comissió de control de la consulta i en demanarà la impugnació.
En la seva opinió, el president se sent «acorralat» al veure com «s'esquerda» la unitat. «Mas ha perdut el seny portant Catalunya al caire de la il·legalitat», va assegurar. El vice-
secretari general de política autonòmica, Javier Arenas, va defensar l'actitud del Govern espanyol,  que, en la seva opinió, està sent «ferma» i, al mateix temps, «moderada», ja que «les formes són essencials».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada