diumenge, 10 d’agost del 2014

Reniu veu útil un govern d'unitat quan es plantegi «trencar amb la legalitat»

Reniu veu útil un govern d'unitat quan es plantegi «trencar amb la legalitat»

El politòleg, membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, creu factible que Mariano Rajoy "s'estovi" si es veu superat per les circumstàncies

Considera que la mobilització democràtica és clau pel procés

"Escenes de plaça Tahrir a Catalunya no són imaginables", subratlla

| ND 10/08/2014 a les 18:00h
 
El cap d'estudis de Ciències Polítiques de la Universitat de Barcelona i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Josep Maria Reniu Foto: ACN

El membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Josep Maria Reniu, ha considerat que un govern de concentració, que aplegués a CiU i ERC, seria útil el 9 de novembre en el cas que no es pogués fer la consulta i es plantegés "una ruptura del marc legal i mesures polítiques més rellevants". Que ERC i alguna altra formació entressin en aquest govern de concentració podria "generar una base molt més àmplia en seu parlamentària, que podria reforçar un projecte molt més fort".

En una entrevista a La Xarxa, Reniu ha manifestat que actualment, a pocs mesos de la consulta, un govern de concentració seria una mesura "cosmètica" i amb "poc valor afegit" perquè políticament dos mesos "no són res". Reniu ha recordat que en tots els processos de transició s'hi acaba produïnt "un trencament de la legalitat, no necessàriament violent, per trencar amb el règim anterior". Això passa "quan s'han intentat totes les possibilitats de diàleg i s'arriba a un carreró sense sortida". Si el procés entra en aquest carreró sense sortida, hi ha diferents desenllaços: "La involució i tornar enrere o trencar la legalitat a partir d'unes eleccions plebiscitàries o el que acabessin decidint els representants polítics".

Estovar l'inflexible Rajoy

Reniu ha considerat que el posicionament del govern espanyol podria estovar-se forçat per les circumstàncies. "Un conjunt multifactorial pot fer estovar en Mariano Rajoy", assegura Reniu, en el qual hi ha "la mobilització ciutadana de caràcter festiu, i no en contra de ning, sinó a favor d'un projecte" i l'expectació internacional amb actes com els murals de l'ANC. "El context internacional està amatent per veure quina manera té el govern espanyol de resoldre una demanda radicalment democràtica com la catalana", afegeix el politòleg.

Per al membre del CATN no hi ha lloc a Cataunya i a "l'Europa del segle XXI" escenes "de plaça Tahrir a Catalunya" perquè "tenim un escenari molt diferent". Si la consulta no és possible, ha comentat, "ho farem de forma democràtica, però a partir de la nostra legalitat". Reniu ha explicat que a partir d'ara el futur del CATN està a les mans del Govern, es pot dissoldre, es pot quedar en pausa o bé podrà tenir nous encàrrecs. El futur es decidirà més endavnat, ha explicat.

Reniu ha fet referència també a la Llei de consultes i ha subratllat que es tracta de l'instrument legal dels catalans per fer la consulta de forma democràtica. En aquest sentit, ha recordat que es tractaria d'una consulta no vinculant i que el 10-N, en funció dels resultats, començaria un procés de negociació de la secessió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada