diumenge, 31 d’agost del 2014

Federació de descontents a Barcelona

Impacte del 'boom' de visitants estrangers

Federació de descontents a Barcelona

Veïns de zones 'ocupades' pel turisme treballen per agrupar les seves forces

Edició Impresa

31 agost 2014
Pàgina 37
EL PERIODICO
SERGIO DELGADO
BARCELONA
Diumenge, 31 d'agost del 2014
Dintre de la manifestació, el descontentament era patent. A fora, cares de sorpresa davant la desfilada d'una multitud que molts vianants no sabien contra què protestava. «¿Què fan?», preguntaven els turistes que fotografiaven la riuada de veïns. Doncs justament queixar-se del que consideren excessos del turisme. I no tan sols a la Barceloneta. A la marxa s'hi van sumar barcelonins d'altres barris també farts del turisme.
«Aquest és un assumpte que ha esclatat a la Barceloneta com ho podria haver fet en uns altres barris de la ciutat. El descontentament dels veïns amb el model de turisme que s'està portant a terme està bastant generalitzat», va explicar el Dani, un dels promotors de la plataforma Defensem el Parc Güell. La concentració va reclamar un canvi dràstic en el model turístic que fins ara ha estat promovent el consistori. «L'ajuntament ha de reconsiderar la seva posició. No pot imposar els plans que consideri oportuns sense tenir en compte els veïns de la ciutat», es queixava el Marc, un dels responsables de la plataforma Aturem el Pla Paral·lel.
Construir un moviment
El nombre de visitants és de rècord. Això molts ho veuen amb bons ulls i creuen que és una oportunitat perfecta per augmentar els seus beneficis. Però des d'una altra perspectiva, el límit de resistència dels ciutadans ja s'ha sobrepassat. «Dijous que ve tenim previst començar a reunir-nos algunes de les plataformes per construir i organitzar un moviment. Estem intentant promoure una quedada entre assemblees veïnals i moviments socials dels barris de la ciutat per reclamar un turisme sostenible i de qualitat. El que pretenem és proposar alternatives comunes per lluitar activament contra un problema que ens afecta a tots», va explicar Lluís Rabell, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Una unió que molts dels veïns enfadats declaraven que «fa la força».
«Ens sentim vius participant amb altres moviments com és el cas de la Barceloneta, però tots estem certament units per un mateix motiu», va assegurar Eduard Elías, de la plataforma Veïns de la Rambla quan se li preguntava per les raons que els han portat a donar suport a la manifestació. Un carrer, la Rambla, que és per descomptat un dels punts turístics més potents i que ja molts veïns consideren «perdut». «A la nostra zona la permissivitat amb el turista és excessiva i descarada. A la nit la llei no existeix. S'està portant Barcelona a un carreró sense sortida», insistia preocupat el mateix Eduard.
Benefici de pocs
«La pressió d'aquest turisme impedeix fer una vida tranquil·la als veïns. Els que vivim a les zones ocupades som els que en sortim perjudicats, mentre que del turisme se'n beneficien uns quants», va explicar el Marc, de la plataforma del Paral·lel.
A més a més coincidia amb el Dani, un dels veïns queixosos amb les incomoditats que ocasiona el turisme als voltants del Parc Güell, amb la idea que «s'ha de promoure un turisme a nivell de ciutat, sense la concentració abusiva actual en unes quantes àrees. L'ajuntament no es pot guiar per interessos propis ni de sectors». En opinió del Marc, «l'ajuntament ha d'implantar mesures dràstiques a tots els barris turístics de la ciutat, no només actuar amb pegats a la Barceloneta».
Els turistes no donaven crèdit quan descobrien de què anava la protesta. Un destí turístic amb èxit que pateix una petita revolta veïnal contra el turisme. Insòlit. Però és així.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada