dissabte, 6 de febrer del 2016

La Constitució catalana a peu de carrer

La Constitució catalana a peu de carrer

La plataforma Reinicia Catalunya prepara la Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya, una iniciativa per debatre catorze grans eixos del nou Estat català amb professionals, entitats i ciutadans més enllà de l'independentisme

L'objectiu de Reinicia és implicar tota la societat en el procés constituent.
L'objectiu de Reinicia és implicar tota la societat en el procés constituent.
Una Constitució catalana radicalment democràtica, a l'estil d'Irlanda, Islàndia o el model del Llibre blanc d'Escòcia, i que reculli les aspiracions dels ciutadans del nou Estat i no només de les institucions i partits que gestionaran el nou país. Així és la carta magna que la plataforma Reinicia Catalunya s'imagina per a la futura República. I per aconseguir-ho, fa un any que treballa per bastir fórmules de participació i reflexió de ciutadans, associacions i entitats de tota mena i professionals de diversos àmbits. 
El proper 5 de març, Reinicia Catalunya, integrada per catorze entitats de la societat civil, entre les quals, l'ANC, Òmnium, Súmate, El País que Volem, Sobirania i Justícia i Parlament Ciutadà, presentarà el primer gran pas que es farà en aquest sentit, la Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya (CCCC). S'encetarà aleshores una primera fase d'informació als ciutadans per explicar què és una Constitució i per què és interessant que hi participin, i posteriorment s'obrirà un debat públic a l'entorn de catorze grans eixos temàtics, com la política, el benestar, la cultura o l'esport, entre d'altres.

"El debat ciutadà es farà en base a les reflexions que hauran fet sobre aquests catorze eixos els col·legis professionals, les entitats esportives, culturals, etc, d'on en sortiran en informes que seran les guies de debat", expliquen des de l'organització de la convenció. A la convenció també es debatrà un segon eix al marge de la Constitució, en què s'hi inclouran "propostes de país que per la seva especificitat, no formen part d'un text legal, però que són importants, i per tant, quedaran recollires en un llibre verd que s'entregaria conjuntament amb l'avantprojecte de Constitució al Parlament de Catalunya perquè aquest pugui continuar amb les següents fases del procés", explica a El Món la plataforma Reinicia Catalunya.

Ara bé, tal i com insisteix a remarcar l'organització, "no volem que sigui una convenció constituent independentista, hi ha de participar tothom, com més entitats i més diverses, més plural serà el resultat i millor representarà el país".

Quan el procés arribi a la seva fi, Reinicia Catalunya defensa que el text constitucional s'ha d'aprovar en referèndum com a garantia que el poder resta, en darrer terme, en mans de la ciutadania, "amb la possibilitat final d'exercir l'opció de veto si no està convençuda del resultat del procés". I afegeix que, per tal que no es pugui plantejar com una opció de tot o res, "es podria introduir la possibilitat que els ciutadans puguin expressar el seu suport, per separat, a les diverses parts que componen aquest text final".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada