dimecres, 3 de febrer del 2016

Els nervis de la Rahola , per Xavier Massot Martí

SAVIESA DE GOS

Xavier Massot Martí, de Lleida estant
rahola

Els nervis de la Rahola

Pilar Rahola en el programa de Josep Cuní, es declarava “esparverada”, un cop anunciat per Pedro Sànchez l’acceptació d’intentar la formació de govern, davant la inactivitat, deia ella, dels partits independentistes a Madrid. És sorprenent, i una certa mostra d’immaduresa que, davant la incertesa i el garbuix dels partits espanyols, alguns independentistes s’entestin a que DiL i ERC fiquin el nas i facin alguna proposta per tenir protagonisme, quan precisament el que ens convé més, a l’independentisme i al procés, és el manteniment de la incertesa i la inestabilitat al poder polític madrileny.
Un dels millors i més antics llibres d’estratègia coneguts és el “I Txing” xinès. Aquest llibre té molts nivells de lectura, però no és pas desconegut en l’estudi d’estratègia que s’estudia en algunes acadèmies militars prestigioses. Una de les cites més famoses és aquella que diu que “quan s’aconsegueix una posició d’avantatge o una bona situació per controlar el camp de batalla, el grup que l’ha manté, ha de mostrar-se el més discret possible. Resistir la temptació de moure’s”. És a dir, mantenir-se en segon pla, passar el més desapercebut possible. En el combat polític, no mostrar les cartes ni donar pistes, resistir la temptació de fer declaracions, i finalment, no moure’s fins quan els contrincants s’han desgastat el suficient, mostrant-se afeblits, dividits o cansats. Mantenir un discret silenci, en temps d’inestabilitat, et fa més fort, sobretot si tens una posició decisiva per decidir la formació o no d’un govern.
Els independentistes nerviosos com la Pilar Rahola, que s’impacienten davant del silenci mediàtic, haurien d’intentar asserenar-se i guiar-se només pel que més convingui en aquests moments al sobiranisme. Que l’independentisme no tingui presència mediàtica a Madrid en aquests moments és un avantatge, perquè així l’unionisme no es cohesiona. El silenci pot ser una bona arma si s’utilitza bé. Sembla mentida que persones que se les donen de tenir experiència política no miri ni per un moment què fa en aquests moments el PNB. Fan algun tipus de declaració? S’inquieten? NO, ells se saben forts, imprescindibles per poder formar govern. I per tant, quan el parlar et pot debilitar, més val restar en silenci. Això se’n diu intel·ligència política.
Els vots de DiL i els d’ERC no són imprescindibles per formar una majoria, però la seva abstenció sí que ho és perquè el PP o el PSOE puguin formar govern. Mai una abstenció havia valgut el seu pes en or com aquesta ocasió. DiL i ERC no s’han de moure, ni fer cap proposta ni declaració. Cal que el PP es vagi desprestigiant davant del continu esclat de corrupció. Cal que el PSOE es desgasti per fer compatibles els suports de Podemos i Ciudadanos. Cal que en Comú Podem esclati en les seves contradiccions. Cal que la impossibilitat d’un referèndum es faci del tot visible. I si anem a eleccions, millor, perquè aprofundiria la inestabilitat i la incertesa durant mesos, uns mesos encara més preciosos per caminar amb una certa tranquil·litat en la consolidació del procés constituent.
Tant si finalment els espanyols  formen govern com si han de repetir eleccions, l’independentisme s’enforteix, el nostre horitzó es manté intacte i amb la oportunitat de rebre més suports. Si la nostra posició és tan avantatjosa, perquè ens hauríem de moure? Una altra cita del “I Xing” diu, que “En temps d’incertesa, la muntanya no es mou”. Altra cosa, i aquesta és la seva obligació (i penso que la tasca ja la estan fent), és que tant DiL i ERC mantinguin contactes discrets amb el PSOE, Podemos i en Comú Podem, sobretot per fer-los saber que es manté l’exigència del referèndum, furgant així en la ferida i en la seva moral.
En definitiva es tracta de jugar a favor nostre, en definitiva desconnectar de la política espanyola, no facilitar la seva governabilitat. No havíem quedat en això, senyora Rahola?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada