divendres, 26 de febrer del 2016

El Parlament i el Govern aixoplugaran els funcionaris durant la desconnexió

El Parlament i el Govern aixoplugaran els funcionaris durant la desconnexió

L'ANC presenta un informe sobre les implicacions jurídiques dels treballadors públics a l'hora d'executar les instruccions: "No se'ls podrà acusar per rebel·lió o sedició"

Membres de l'Assemblea de Secretaris Interventors i Tresorers d'Administració Local per la Independència
Membres de l'Assemblea de Secretaris Interventors i Tresorers d'Administració Local per la Independència   |   ANC
El Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat aixoplugaran els funcionaris durant els mesos que duri la desconnexió respecte l'Estat espanyol i la construcció de la nova República catalana. És la conclusió principal que es desprèn de l'informe que ha presentat aquest dijous a la tarda l'Assemblea Sectorial de secretaris, interventors i tresorers de l'administració local (SITAL) de l'ANC, a la seu de l'entitat.
L'informe explica i detalla fil per randa què diuen les lleis sobre els delictes de prevaricació, abandonament de destí, omissió del deure de perseguir delictes, desobediència i denegació d'auxili, delicte de rebel·lió, de sedició, de traïció i contra la pau o la independència de l'Estat i, finalment, d'execució de resolucions del Tribunal Constitucional (TC).

El text alerta que fins a la material constitució de la nova República segurament es produiran "situacions de xoc" de normatives i d'administracions. I també recorda que la resolució del Parlament de Catalunya 1/XI, la del 9-N, resol que "no se supeditarà, pel que fa al procés, a les decisions de les institucions de l'Estat espanyol". Aquest és un marc clau per a defensar les accions dels funcionaris.

Indirectament, l'annex de la resolució independentista anunciava, a més, mesures immediates que suposaran no aplicar a Catalunya lleis estatals i resolucions del TC. Aquest "xoc de legalitats" pot generar inseguretat en els treballadors de l'administració pública, "no per qüestions de convenciment, sinó de por i inseguretat", tal i com reconeix l'informe presentat per aquesta Assemblea Sectorial de l'ANC.

Tot i alertar de la campanya de la por que engegarà l'Estat per atemorir els funcionaris, des de l'ANC apunten que "els treballadors de l'administració pública que actuïn ho faran en execució d'alguna norma dictada pel Parlament de Catalunya" i que, com a conseqüència, no podran ser acusats de cap delicte.
La protecció de Puigdemont i Forcadell

Banderes independentistes arreu de la Meridiana
Banderes independentistes arreu de la Meridiana   |   JORDI BORRÀS
De l'informe també se'n desprèn que la interpretació de les normes no poden recaure sobre els treballadors de les administracions catalanes, sinó que afectaran precisament a la cambra parlamentària, amb Carme Forcadell al capdavant, i l'executiu que lidera Carles Puigdemont.

"L'actuació [dels funcionaris] ha de fer-se a l'empara de normativa clara i precisa del Parlament i del Govern de Catalunya i, sota el seu aixopluc, als quals s'ha de requerir la precisió normativa necessària per tal d'assegurar la correcta actuació dels treballadors i treballadores de les administracions públiques catalanes", diu l'informe.

D'aquesta manera, l'actuació dels funcionaris catalans en el procés de constitució de la República que s'executin d'acord amb les ordres dels seus comandaments, del Govern i del Parlament, "en cap cas suposarà la comissió d'un delicte, sempre que es compleixin els requisits descrits en l'informe presentat" per la SITAL.
L'estratègia de l'Estat

La Sectorial de l'ANC també alerta que l'Estat iniciarà, segurament, diligències penals i que s'investigaran funcionaris i autoritats. Però insisteix que "tenir la qualitat d'investigat no equival a haver comès un delicte, sinó al fet que un jutge d'instrucció investigui uns fets per si poden existir indicis de delicte".

Per això, l'informe també assegura que "és del tot necessari que funcionaris i autoritats coneguin amb profunditat els elements dels delictes que se'ls poden imputar, per tal que actuïn amb tota llibertat i en consciència i no atemorits davant una estratègia d'Estat".

L'informe l'han presentat el coordinador de la SITAL, Joan Antón Font, el coordinador de la sectorial d'administració pública, Josep Antolí, i el membre del Secretariat Nacional de l'entitat independentista Pere Grau.

En l'acte hi han assistit entitats, associacions i sindicats com CCOO, UGT, CSC, CATAC, SEPC (Aida Sanuy), ANPE (Esperanza Gonzalo i Carmen Alonso), USOC (Llorenç Vilaplana), Consells de Col·legis de Secretaris, Interventors i Tresorers de Catalunya (Maria Petra Sáiz, presidenta), la comissió de defensa de drets de la persona de l'ICAB (Mireia Montesinos, presidenta, i Àlex Solà), l'AMI (Neus Lloveras) i altres membres del Secretariat Nacional de l'ANC.

Consulta en aquest PDF l'informe de la SITAL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada