divendres, 5 de febrer del 2016

Es busquen joves catalans per treballar a Alemanya

MERCAT LABORAL

Es busquen joves catalans per treballar a Alemanya

Un programa de formació i ocupació permetrà a entre 350 i 500 estudiants que han superat l'ESO treballar al país

Es busquen joves catalans per treballar a Alemanya
RAMON GABRIEL
LAURA BIELA / LLEIDA
Dimarts, 2 de febrer del 2016 - 12:30 CET
EL PERIODICO 
Alemanya busca mà d'obra. La seva intenció és reclutar entre 350 i 500 joves catalans que vulguin continuar la seva formació acadèmica, a la vegada que aprenen un ofici. Concretament, busca experts en l'àmbit de la gastronomia, l'hostaleria, la construcció i la cura de persones, així com en oficis tècnics industrials i artesanals, per portar a terme una formació professional (FP) dual remunerada, és a dir, combinant la formació a les aules amb l'experiència laboral.

Els requisits que se sol·liciten són: tenir entre 18 i 27 anys, estar en l'atur, no tenir estudis universitaris i demostrar la titulació d'ESO. Si es compleixen tots, ja poden inscriure's al projecte 'Catazubi 2016', escollint les dues professions que més s'adaptin al seu perfil professional; tramitar la documentació necessària, on ja es realitzen les primeres enquestes senzilles tipus test i preparar-se per a una primera entrevista prèvia, en què es demanaran tres petites proves d'actitud i aptitud.

Passada la primera selecció, és necessari aprendre l'idioma. L'empresa Bridge4Mobility (B4M), encarregada del procés de selecció, organitza cursos intensius d'alemany en diferents punts de Catalunya. Aquests tenen una durada de cinc mesos, sis hores al dia de dilluns a divendres. Després d'aquest temps, s'inicia el primer contacte amb Alemanya. Serà una prova d'entre quatre i sis setmanes de durada, l'últim pas per aconseguir una plaça definitiva. “La majoria dels joves que es desplacen ja es queden allà. Gairebé tots superen la prova”, explica David Anton, un dels directius de B4M i la persona encarregada d'oferir les conferències informatives per presentar el projecte.

Quan aconsegueixen la plaça, els joves s'asseguren un sou mínim de 818 euros nets al mes durant els anys que duri la FP dual, que oscil·la entre els tres i els tres anys i mig. Així mateix, també disposen d'ajudes per al trasllat i dos viatges a l'any per visitar la família.

OPINIONS OPOSADES

Si bé és cert que cada any més joves es decanten per Catazubi, no tots tenen la mateixa opinió. Per a Said Moussadi, un jove de Tàrrega de 20 anys, “és una gran oportunitat”. En aquests moments té un cicle mitjà d'electromecànica de vehicles i per a l'any que ve tenia pensat ampliar aquesta formació. “Després de conèixer el projecte, si puc seguir formant-me però a Alemanya, molt millor”, apunta. “Les coses estan molt complicades aquí i si me'n vaig tinc la possibilitat de treballar, cotitzar, formar-me i agafar experiència, ¿què més puc demanar?”.

Cristian Pérez, per la seva part, no ho veu tan clar. Aquest jove de Lleida considera que 818 euros és poc per desplaçar-se a un altre país a treballar. “És un sou baix, amb què he de pagar el dia a dia i els meus vicis”, comenta. En el seu cas, encara no té clar si s'inscriurà en el projecte, ja que vol valorar altres opcions abans de prendre la decisió. Això sí, si parléssim d'un sou més elevat, “no m'ho pensaria”.

El programa Catazubi ha anat guanyant adeptes. Es va iniciar ara fa tres anys. En l'edició anterior va reunir 102 joves per iniciar la FP dual a Alemanya. En aquesta, amplia el nombre de places en més del triple.

Les persones interessades a conèixer millor el projecte poden participar en les sessions informatives organitzades per Bridge4Mobility. La Seu d’Urgell, Tàrrega, Mataró i Barcelona ja han celebrat les primeres. En els pròxims dies serà el torn del Vendrell (01/02), Tarragona (04/02), Terrassa (05/02) i Sant Just Desvern (09/02). Per participar en alguna d'elles és necessari apuntar-se a l'adreça www.b4m.cat/sessions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada