divendres, 26 de febrer del 2016

El 'think tank' del Labour s'alarma pel "gran moviment català cap a la independència"

El 'think tank' del Labour s'alarma pel "gran moviment català cap a la independència"

Policy Network reconeix que l'independentisme va guanyar els comicis del 27-S, alhora que alerta que "els moviments d'independència amenacen la solidesa de la UE"
Una estelada i una bandera europea, al Concert de la Llibertat del 2013.
Una estelada i una bandera europea, al Concert de la Llibertat del 2013.   |   Arxiu/ACN.
L'influent think tank laborista Policy Network, dirigit per l'exsecretari d'Estat britànic lord Peter Mandelson i per qui va ser la mà dreta de Toni Blair en matèria europea Rogger Liddle, ha decidit posar el focus sobre el procés independentista català. Lluny de tractar-se d'un afer intern espanyol, Policy Network veu interessant analitzar què està passant ara mateix a Catalunya, per acabar formulant una conclusió lapidària: "Els moviments independentistes amenacen la solidesa de la UE, que ja s'ha vist afectada recentment per la crisi econòmica, problemes fiscals a Grècia i la gran possibilitat que Gran Bretanya deixi la UE. Hi ha serioses preocupacions que el gran moviment civila català envers la independència pugui avivar les flames separatistes a regions d'Itàlia, Bèlgica, Alemanya i Escòcia."
L'anàlisi The secession conundrum, obra de la graduada en Estudis sobre Nacionalismes per part de la Universitat Central Europea i treballadora del ministeri d'Afers Interns de Geòrgia Teona Surmava, sosté que "els casos de Catalunya i Escòcia són exemples de separatisme europeu modern". "Els moviments independentistes en aquestes regions es veuen a ells mateixos com a europeus per naturalesa, creient en una independència en el si de les estructures de la UE", exposa.

Descriu el fet que l'independentisme va guanyar els comicis del 27-S, i que, en virtut d'aquests comicis, "els legisladors catalans van votar un pla per assolir la independència d'Espanya el 2017". Així mateix, es fa ressò de les paraules de Raül Romeva a EUObserver, en què va assegurar que Catalunya "aspira a esdevenir un estat".
Surmava reflexiona sobre el fet que l'amenaça d'expulsió de la UE en cas de secessió és un dels principals arguments que han de rebatre els independentistes catalans i escocesos. Exposa els arguments sorgits a l'entorn de l'SNP a favor d'una "ampliació interna" de la UE, per bé que se'n mostre escèptica, i recalca que "un dels principals obstacles per a les entitats territorials que intenten aconseguir la independència i unir-se a la UE com un estat és el silenci dels tractats de la UE sobre aquesta qüestió. Els tractats, de fet, proporcionen procediments per a unir-se o fins i tot sortir de la Unió, però no identifica els passos que han de fer les regions "separatistes" per poder romandre a la UE després de la secessió".

Per tot plegat, acaba alertant: "Els moviments independentistes amenacen la solidesa de la UE, que ja s'ha vist debilitada en els últims anys per la crisi econòmica, problemes fiscals a Grècia i l'alta possibilitat que Gran Bretanya pugui sortir de la UE. Hi serioses preocupacions que el gran moviment civil català envers la independència pugui avivar les flames separatistes en regions d'Itàlia, Bèlgica, Alemanya i Escòcia. Fins i tot si Catalunya i Escòcia s'alliberen, o bé seria poc probable que assolissin la pertinença a la UE, o que fossin reconegudes internacionalment. D'altra banda, la seva independència podria conduir a una major fragmentació de la UE a través d'un efecte dòmino."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada