dimarts, 2 de febrer del 2016

Espanya investiga la compra de suport a un Estat català

EL POLS SOBIRANISTA

Espanya investiga la compra de suport a un Estat català

Un informe policial vincula els Pujol amb un suborn de sis milions a l'ex primer ministre letó, segons 'Interviú'

L'oficina de Dombrovskis, actual vicepresident de la Comissió Europea, replica que la informació "no té base"

Espanya investiga la compra de suport a un Estat català
EL PERIÓDICO / BARCELONA
Dilluns, 1 de febrer del 2016 - 21:10 CET
L'actual vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, va rebre sis milions d'euros el 2013 per manifestar-se favorable al reconeixement d'una hipotètica Catalunya independent quan era primer ministre de Letònia, segons publica 'Interviú' citant un informe policial que vincularia aquest suborn amb els comptes de la família Pujol Ferrusola a Panamà.
Un informe elaborat per la Unitat d'Intel·ligència de la Policia, datat el novembre del 2014, sosté que "les ambigües declaracions públiques del primer ministre de Letònia el 13 de setembre del 2013 sobre el reconeixement a una Catalunya lliure van ser pactades prèviament sens dubte i compensades econòmicament, segons fonts solvents de l'entorn més pròxim al referit polític".
Aquelles declaracions es van produir dos dies després de la Via Catalana. "Si és un procés legítim, ¿per què no?", va respondre Dombrovskis a la pregunta de si el seu país estaria disposat a reconèixer un Estat català. "Si hi ha una clara voluntat del poble i una clara demanda a favor d'un referèndum, s'hi ha de parar atenció i estudiar les opcions sobre com abordar-ho", va afegir.

"FONTS FIABLES"

L'informe policial revelat per 'Interviú' indica, "de fonts fiables i solvents" amb una fiabilitat "molt alta", que "la quantitat que s'hauria pactat seria al voltant de sis milions d'euros, si bé en principi la quantitat sol·licitada hauria sigut 10 milions". Afegeix que els acords s'haurien produït per mitjà d'una dona anomenada Sandra Bukane, "persona de total confiança de Dombrovskis, sent la seva assessora legal més fidel en la tasca pública així com en els negocis privats".
Els pagaments s'haurien fet "en efectiu", sempre segons l'informe policial, i s'hauria "fet un primer pagament fraccionat per un import total de dos milions, que es blanquejarien en diversos projectes privats". La resta dels diners es pagaven a través del banc central de Letònia com si fossin préstecs concedits per un banc de Panamà i altres entitats com Morgan Stanley.

ORIGEN NO "VERIFICAT"

Sobre l'origen dels diners, l'informe apunta que els comptes de què procedien els fons podrien estar "controlats pel clan Pujol", però reconeix que "no s'ha pogut verificar" aquesta informació. La Unitat d'Intel·ligència de la Policia també valora el nomenament de Dombrovskis com a vicepresident la Comissió Europea i avisa: "El presumpte corrupte podria seguir fent mal a Espanya".
Fonts de l'oficina de l'ex primer ministre letó citades per Efe han assegurat que aquestes informacions "no tenen cap mena de fonament". El Govern espanyol va convocar el 2013 l'ambaixador de Letònia a Madrid per presentar una protesta formal a l'Executiu letó després de les declaracions de Dombrovskis, el Gabinet del qual va matisar les paraules afirmant que havien estat víctimes d'una "interpretació tendenciosa".

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada