dilluns, 26 de maig del 2014

'Keep calm' convergent

LES FORCES SOBIRANISTES

'Keep calm' convergent

Duran apressa Rajoy a moure fitxa després de l'aval que el front proconsulta ha obtingut a les urnes

 

CiU i ERC difereixen sobre l'existència d'una oferta perquè els republicans entrin al Govern

EL PERIODICO
NEUS TOMÀS / Barcelona
Dilluns, 26 de maig del 2014 - 21.15 h
La reunió de la executiva de CiU ha durat a penes una hora. Poc temps per analitzar a fons el resultat obtingut en les europees, encara que tampoc era el propòsit. Es tractava d'un primer intercanvi d'opinions, començant per la del president de la Generalitat, Artur Mas, que ha insistit en la reflexió que públicament va fer diumenge a la nit: el resultat d'Esquerra s'explica perquè, a diferència de CiU, no acusa el desgast que comporta haver de governar en temps de crisi. "No es mengen els marrons", com ho va resumir Mas diumenge i ha repetit aquest dilluns el reaparegut líder d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida.
Convergència va començar la campanya amb sondejos interns que la situaven sis punts per sota d'ERC. Per això el comentari més repetit entre els dirigents consultats és que el resultat, malgrat no ser satisfactori, no és dolent. Els estrategs de la campanya havien vinculat el desenllaç del 25-M a la necessitat d'avalar el lideratge de Mas. Una operació arriscada, però que els hauria servit per escurçar distàncies amb Esquerra (encara que no prou per arribar primers). Duran, en la roda de premsa posterior a l'executiva, ha definit el resultat de "bo". El democristià ha recordat que, a excepció de l'italià Matteo Renzi, la resta de governants han patit un desgast --quan no un daltabaix-- en aquestes eleccions, i que això no significa que s'estigui qüestionant la seva capacitat de lideratge. "¿Queda debilitat Mariano Rajoy per perdre el PP 16 punts? ¿O la senyora Merkel pel resultat de CDU? Sincerament, crec que no i, sense complexos, crec que no queda debilitat el Govern d'Artur Mas", ha assenyalat en una comparació com a mínim curiosa.

VERSIONS DIFERENTS

Com era previsible, la possible entrada d'Esquerra a l'Executiu va tornar a fer parlar. Però, de moment, només per especular i constatar que, en aquest punt, les versions de CiU i ERC no coincideixen. Els nacionalistes asseguren que si la coalició de Govern no va prosperar fa uns mesos, va ser perquè els republicans es van negar a entrar-hi. En canvi, Oriol Junqueras, aquest diumenge, de nou va reiterar (això sí, amb la boca petita) la seva disposició a posar-se a treballar. Mas i el líder republicà es van intercanviar diumenge a la nit uns SMS de cortesia i la cosa no ha passat d'aquí. "La porta està oberta", ha assegurat Duran, si cal, amb la boca més petita que Junqueras.
Fonts del Govern s'han limitat a assenyalar que s'ha de negociar "a poc a poc". A l'Executiu saben que la contrapartida que Esquerra comenci a menjar-se els marrons és que els republicans puguin obligar-los a fer que la consulta es faci sí o sí. És a dir, arribat el cas, que la Generalitat vulnerés la legalitat. Un extrem que més d'un dirigent de Convergència i, per descomptat, d'Unió difícilment estaria disposat a assumir.

Missatge

CiU sí que ha volgut subratllar que el front proconsulta està més fort que abans de les eleccions i això hauria de fer pensar el PP, a qui diumenge a la nit va tornar a apressar perquè mogui fitxa amb Catalunya. "El Govern no pot continuar amb l'immobilisme, no pot continuar dient 'no' a tot; el poble de Catalunya ha de poder decidir el que vol", ha argumentat Duran. Gràficament, ha reclamat a l'Executiu central que deixi de ser "cec i sord" i, aïrat, ha negat que ell tingui una tercera via. Qui ha de proposar-la és l'Estat, entenent que això inclou el PP, però també el PSOE.
En l'executiva hi ha hagut temps per constatar que, veient les europees, qui millor capitalitza la debacle socialista és Esquerra, malgrat que CiU aguanta bé als municipis en què governa. Unes claus a tenir en compte de cara a les pròximes municipals, com bé sap Junqueras, que fa mesos ques pentina l'àrea metropolitana a la caça de càrrecs i votants socialistes desencantats amb Pere Navarro.
Alguns dirigents convergents, entre ells l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, són dels que creuen que els nacionalistes han de reforçar el seu perfil socialdemòcrata per intentar guanyar terreny a Barcelona i en els encara feus socialistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada