dijous, 15 de maig del 2014

El Pi de les Tres Branques té cinc néts en perfecte estat

El Pi de les Tres Branques té cinc néts en perfecte estat

El Museu del Bosc, que conserva els exemplars, els posa a disposició del Govern després de l'atac a l'emblema del catalanisme

Tècnics de la Generalitat i de l'Ajuntament de Castellar del Riu estudien com reconstituir el simbolisme de l'arbre serrat


@ANC_Berga

EL PERIÓDICO / Barcelona
Dimecres, 14 de maig del 2014 - 16.03 h
El Pi de les Tres Branques té cinc néts en perfecte estat que el Museu del Bosc, on es conserven, ha posat a disposició del Govern després que un vàndal serrés un dels troncs de l'arbre que simbolitza la unitat dels Països Catalans. "Tenim reservats en un projecte cinc néts del Pi de les Tres Branques completament vius i vigorosos", ha explicat el naturalista Martí Boada, a Catalunya Ràdio.
Mentrestant, tècnics de la Generalitat i de l'Ajuntament de Castellar del Riu estudien quin és el millor mecanisme per restaurar el simbolisme del Pi de les Tres Branques. La setmana que ve està prevista una reunió per trobar la solució més operativa i ràpida. "És un arbre que no està viu, que ja va morir, i, per tant, aquí es tracta d'intentar reconstituir aquest efecte simbòlic, que ve de disposar de les tres branques i és el que en el seu moment va escriure en el seu poema Jacint Verdaguer", ha assenyalat el subdirector general de Biodiversitat del Departament d'Agricultura de la Generalitat, Ignasi Rodríguez.
El pi, situat a Castellar del Riu (Berguedà) i declarat Arbre Monumental el 1987, és un pi silvestre de 25 metres usat pel nacionalisme català com a símbol de la unitat de Catalunya, el País Valencià i les Balears. El tercer diumenge del mes de juliol de cada any es fa una reunió politicocultural al costat de l'arbre.

Càmeres de videovigilància

Per la seva banda, l'Ajuntament de Castellar del Riu ha anunciat que està estudiant instal·lar càmeres de videovigilància al voltant de l'emblemàtic arbre per evitar noves accions violentes. L'alcalde del municipi, Adrià Soler, ha recordat que aquest no ha estat el primer atac contra el pi, però sí el més greu. Per Soler, la mutilació d'una de les tres branques va més enllà d'una "simple gamberrada". "És un atemptat contra els nostres sentiments", ha afegit.
Els Mossos continuen buscant l'autor de la tala. Segons han informat fonts policials a l'agència ACN, el responsable es podria enfrontar a una acusació de delicte contra el patrimoni històric, que comporta una pena d'entre tres i sis anys de presó. El cap dels agents rurals del Berguedà, Jordi Izquierdo, ha explicat que, segons les proves trobades fins ara, l'acte hauria estat comès per diverses persones dimarts entre les cinc i les vuit del matí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada