divendres, 26 de setembre del 2014

Mas firmarà demà la consulta i l'activarà immediatament

Mas firmarà demà la consulta i l'activarà immediatament

El Govern iniciarà de seguida els tràmits previs al 9-N per dificultar el veto estatal

El president prepara un acte solemne i invoca el triomf de David sobre Goliat

Primeres declaracions del president Mas després de saber-se que firmarà el decret dissabte que ve, a Golmés, on al sortir de l'ajuntament d'aquesta localitat del Segrià ha rebut el suport dels veïns.

FIDEL MASREAL / BARCELONA
Divendres, 26 de setembre del 2014
EL PERIODICO 
  • El conseller de Justícia, Germà Gordó, arriba a la seu del Govern.
  • Viver Pi-Sunyer, Vintró i Requejo, del Consell per a la Transició Nacional.
  • Artur Mas i el conseller Josep Maria Pelegrí, a la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, ahir.
Si el secretisme del Govern i del president Mas respecte a quan es convocarà la consulta tenia l'objectiu d'agafar desprevingut el Govern del PP, al final l'Executiu de Mariano Rajoy, i tothom, ha sabut amb dos dies d'antelació que serà demà quan el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publicarà la llei de consultes i Mas firmarà la convocatòria del referèndum de la doble pregunta fixat per al 9 de novembre. Ahir, el president va mantenir que actua amb «habilitat i astúcia» i va comparar la seva tàctica amb la que va donar a David la victòria contra Goliat.
La incògnita es va aclarir 48 hores abans gràcies al fet que Mas va comunicar les seves intencions als grups parlamentaris amb els quals va pactar la data i la pregunta de la consulta. Fa una setmana, fonts de CiU apuntaven que el millor era actuar immediatament després de la validació de la llei al Parlament. Però la doble circumstància del viatge del president del Govern, Mariano Rajoy, a la Xina i la reunió, de dimarts a dijous, del ple del Tribunal Constitucional (TC) va fer canviar de plans: era millor esperar que el TC ja no estigués actiu i aprofitar l'absència del cap de l'Executiu.
A més de jugar a la guerra de nervis, durant aquests dies més de 800 municipis han aprovat mocions a favor del 9-N, als quals es va sumar ahir també la Diputació de Barcelona, amb els vots de CiU, ERC-AM i ICV-EUiA-EpM, i el rebuig del PPC i els socialistes catalans.
MAQUINÀRIA A PUNT / Així doncs, el Palau de la Generalitat (que disposa des de fa dies d'un plató televisiu per al que calgui) serà l'escenari demà al matí d'una firma històrica, i tot seguit Mas pronunciarà un discurs.
Una firma que semblarà més aviat un tret de sortida. El contingut del decret i el seu possible ancoratge constitucional tindran la seva importància. Però també tindrà valor que immediatament la vicepresidenta del Govern firmarà convenis per disposar de les urnes (es preveuen 8.000 punts de votació) i les paperetes (a càrrec d'interns del centre penitenciari de Ponent), així com per a altres qüestions informàtiques i administratives. El mateix dissabte estarà en vigor una comissió de control que ha de vetllar pel bon funcionament del procés (que serà, provisionalment, la que ja va tutelar les iniciatives legislatives populars). El Parlament escollirà els set membres de la comissió de control definitiva la setmana que ve.
Diumenge sortiran publicats els primers anuncis institucionals als mitjans de comunicació que (segons la llei de consultes, poden publicar-se l'endemà d'haver-se firmat el decret). Això anirà acompanyat d'una web específica. I en un termini breu, el registre de votants ha d'estar validat pels participants. Per cert, que o molt han augmentat les inscripcions o dels 211.000 catalans a l'estranger, tot just hi ha 2.000 inscrits prèviament per poder votar.
La comunicació i actualització de les dades d'aquest registre «no requereixen el consentiment de l'interessat», diu la llei. Els ciutadans europeus amb un any de residència a Catalunya i els extracomunitaris amb tres anys de permanència tindran un període de temps per acreditar la seva voluntat de participar-hi. Organitzacions d'immigrants extracomunitaris han alertat que és el Ministeri de l'Interior el que facilita els certificats de residència.
¿SEGUIR DESPRÉS DE LA SUSPENSIÓ? / El decret de Mas també inclourà altres regles concretes, la despesa del procés i el període de campanya de difusió per garantir una votació «en igualtat d'oportunitats». Celeritat en tot plegat perquè el Govern central hagi d'instar la suspensió d'un esdeveniment que ja fa almenys uns dies que està en marxa. I després de la previsible suspensió, ¿quants passos més farà el Govern, fins i tot a risc -com va advertir ahir l'exfiscal José María Mena- que qualsevol acte preparatiu que portin a terme les autoritats i funcionaris per seguir preparant la consulta constituirà un delicte que comportaria penes d'inhabilitació? CiU sosté (i això és clau perquè ERC segueixi al seu costat) que no es quedarà de braços plegats perquè una suspensió cautelar no és una sentència. S'haurà entrat de ple, en paraules de Mas, en terreny desconegut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada