divendres, 26 de setembre del 2014

De Rajoy al TC: Els passos que seguirà l'estat espanyol per prohibir el 9-N

Divendres  26.09.2014  08:58
Autor/s: ACN - Redacció

De Rajoy al TC: Els passos que seguirà l'estat espanyol per prohibir el 9-N

El consell de ministres es podria reunir l'endemà de la signatura del decret

Vilaweb
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, assistirà a la reunió del consell de ministres en què s'aprovaran els recursos d'inconstititucionalitat contra la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N que demà signarà Artur Mas. Com que Rajoy no aterrarà a Madrid, procedent de la Xina, fins demà al vespre, la reunió del consell de ministres no es farà fins diumenge o dilluns. Però l'executiu espanyol ja haurà activat la maquinària contra el 9-N des del moment de la signatura del decret.
Un cop el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publiqui el text, el govern espanyol reunirà la Comissió de Subsecretaris per estudiar el text, enviar la llei al Consell d'Estat perquè en faci un informe preceptiu --però no vinculant-- i convocar el consell de ministres on s'aprovarà el recurs. Un recurs que l'advocacia de l'estat ja ha anat perfilant aquestes últimes setmanes, segons que va admetre Alberto Ruiz Gallardón el mateix dia que anunciava que dimitia com a ministre de Justícia.

Un cop aprovat el recurs, La Moncloa haurà de portar-lo al Tribunal Constitucional. No el pot entrar al Registre d'aquest tribunal fins dilluns a les 9.30 del matí, quan obre portes. El Tribunal Constitucional espanyol no té prevista una reunió ordinària fins el 7 d'octubre, però fonts del Tribunal Constitucional apunten que se'n podria fer una d'extraordinària amb caràcter urgent per admetre a tràmit els recursos. I això podria ser dilluns mateix.

En el moment que el ple del TC es reuneixi i aprovi l'admissió a tràmit del recursos del govern espanyol, la llei de consultes i la convocatòria del 9-N quedaran automàticament suspeses. El govern espanyol demanarà que s'apliqui l'article 161.2 de la constitució que estipula que qualsevol llei o decret impugnat quedi suspès per un termini mínim de cinc mesos i amb caràcter retroactiu. El TC no haurà emès cap veredicte en aquest moment. Si no l'emet en un termini màxim de cinc mesos, pot aixecar o mantenir la suspensió.
Què hi guanya Mas convocant la consulta del 9-N dissabte?
Què passa una vegada convocada la consulta del 9N?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada