dijous, 18 de setembre del 2014

El DOGC, l'aliat de Mas pel 9-N

CAP AL 9-N

El DOGC, l'aliat de Mas pel 9-N

El Govern utilitza el diari oficial com una estratègia més de la consulta

Especial: Referèndum d'independència de Catalunya 9 de novembre de 2014

, Parlament | ND 18/09/2014 a les 16:51h
 
La signatura del Decret de convocatòria de la consulta del 9-N és una de les decisions que poden marcar l'agenda del procés. Una signatura com a mínim determinada pel ple extraordinari de demà divendres en el que s'aprovarà la llei de Consultes. Un text que entrarà en vigor, com marca la Disposició Final Segona, en el moment de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). I és quan ha entrat en vigor quan l'Estat podrà activar tota la seva maquinària per impugnar-la i recórrer-la.
 
La versió telemàtica del DOGC permet publicar els textos i les disposicions legals a qualsevol hora del dia. Per això, els redactors de la Llei de Consultes han triat la fórmula de l'entrada en vigor el mateix moment de la seva publicació i no les alternatives habituals com “l'endemà” o “vint dies després de la seva publicació”. 
 
Amb aquesta fórmula, els primers plantejaments i l'actual versió telemàtica del DOGC apuntaven una primera publicació de la Llei, i un cop publicada, signatura del Decret de Convocatòria del 9-N  i publicació posterior en un altre DOGC del decret. Ara bé, el Govern no descarta publicar la Llei i el Decret en el mateix DOGC. Una opció excepcional però perfectament vàlida.
 
 Així, una llei publicada a la pàgina 1 del DOGC s'entén que ja és anterior a les disposicions legals publicades a la pàgina 2. Per tant, si una llei publicada a la pàgina 1 ja ha entrat en vigor i dóna cobertura a què se'n publiqui el decret o el reglament que l'aplica a la pàgina dos. Aquest sistema permet al president poder administrar millor els temps de convocatòria i, d'alguna manera, reduir el marge de maniobra al govern de Rajoy que no podrà maniobrar fins que els dos textos estiguin publicats. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada