divendres, 26 de setembre del 2014

Les tres tecnologies que canviaran Barcelona: mòbils, internet de les coses i 'analytics hub'

Les tres tecnologies que canviaran Barcelona: mòbils, internet de les coses i 'analytics hub'

El director general de Google a Espanya, Javier Rodríguez Zapatero, preveu la creació de 10.000 llocs de treball en el sector l'any que ve a la ciutat i la seva àrea d'influència

EL PERIODICO
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / BARCELONA
Dijous, 25 de setembre del 2014 - 20.05 h
Javier Rodríguez Zapatero.
Barcelona també serà digital o no serà. 'La ciutat dels prodigis' tindrà la seva rèplica en l'entorn tecnològic més avançat i requerirà per fer-ho els professionals necessaris per dibuixar aquest futur. En uns moments de dificultats econòmiques i taxa d'atur obscena, el sector tecnològic ofereix una alternativa tecnològica de valor afegit sempre amb paper de promesa, però que només a mitges s'ha convertit en una realitat. Les tres tecnologies cridades a canviar la ciutat de Barcelona són: internet mòbil, internet de les coses i 'analytics hub'.
¿Però què s'amaga darrere aquests conceptes tan grandiloqüents? El director general de Google a Espanya i president del comitè acadèmic de l'Institut Superior de Desenvolupament d'Internet (ISDI), Javier Rodríguez Zapatero, va descriure l'assumpte aquesta setmana en una visita a Barcelona. Va ressaltar que l'evolució de la presència de la tecnologia i internet en tots els aspectes de la vida és "imparable" i la velocitat de transformació tendeix a mantenir-se. Visió d'algú a primera divisió de les empreses que marquen el ritme. La inversió de l'ISDI a Barcelona respon precisament a aquestes previsions, que comparteix també Rodríguez Zapatero, que apunten que l'àrea d'influència de Barcelona necessitarà almenys 10.000 empleats de perfil digital l'any que ve. Espanya requerirà 100.000 empleats formats en aquest àmbit en dos anys.

DÈFICIT FORMATIU A L'ÀREA DIGITAL

Rodríguez Zapatero lamenta que la universitat encara "no està adaptada" a la velocitat que imprimeixen aquests canvis, malgrat que es calcula que el 14% del PIB espanyol el 2015 estarà vinculat a l'economia digital.
Segons aquesta previsible demanda de formació, ISDI ofereix els seus avals. El director d'aquesta escola, Arnau Muñoz, reconeix que serà impossible cobrir la demanda prevista, una cosa que apunta a treball segur per a molts.

OPORTUNITAT DE FEINA

Davant les oportunitats de creació d'ocupació detectades, una d'aquestes és especialment atractiva; l' Analytics Hub i el Big Data. Bàsicament engloba tots aquells professionals i les tecnologies associades a l'anàlisi de grans volums de dades. L'objectiu és aprofitar la tecnologia actual per obtenir, emmagatzemar, buscar, compartir, analitzar i mostrar el caos d'informació que ens envolta. Google s'ha demostrat un mestre en l'assumpte. El següent pas són els programes informàtics capaços d'analitzar la marxa d'un negoci i aportar solucions o definir models d'evolució futurs a partir de dades conegudes, que són algunes de les aplicacions més demanades. Una aplicació pràctica seria l'evolució futura de l'Ebola després de conèixer els casos detectats, per exemple.

BCN ANALYTICS HUB

El Big Data necessita professionals formats també en les peculiaritats de l'entorn, ja que la matemàtica sense sociologia serveix de poc (i viceversa), encara que en aquest camp els informàtics de l'Índia tenen avantatge. Un dels fundadors del BCN Analytics Hub i responsable d'analítica de Desigual, Manuel Bruscas, ha destacat que les aplicacions del Big Data serveixen tant per al sector privat com per a les administracions públiques, i que la voluntat d'aquesta entitat sense ànim de lucre que ha creat amb quatre emprenedors més i que preveu presentar en societat al novembre és convertir la capital catalana en referent europeu d'analítica.

TELEFONIA MÒBIL

La telefonia mòbil és un altre camp de desenvolupament obvi per al futur. Moltes companyies (competència) i producte convertit en primera necessitat de connectivitat, fan que la demanda de professionals en el camp estigui assegurada.

INTERNET DE LES COSES

El tercer element de desenvolupament tecnològic, que requereix especial atenció des de Barcelona, és el denominat internet de les coses. Es refereix a la interconnexió digital d'objectes quotidians amb internet. Imaginar que els llibres, termòstats, refrigeradors, la paqueteria, llums, farmacioles, vehicles estiguessin connectats a internet i equipats amb dispositius d'identificació. El control de tots els objectes permetria gestionar els estocs a la llar o fora. Apagar o encendre qualsevol electrodomèstic serà cosa de programes, com gairebé tot a partir d'aquest moment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada