dimecres, 24 de setembre del 2014

La llum elèctrica arriba a un poble del Pallars Jussà en ple segle XXI

La llum elèctrica arriba a un poble del Pallars Jussà en ple segle XXI

| ND 24/09/2014 a les 09:44h
 
Un carrer del poble amb un pal que suporta el cablejat elèctric. Foto: Marta Lluvich.

Els veïns del Meüll, al Pallars Jussà, han vist com aquest mes de setembre, en ple segle XXI, ha arribat el subministrament elèctric al poble. Es tracta d'una vella reivindicació de la gent de la localitat. Josep Belart, veí del poble de 86 anys, ha explicat que fins ara funcionaven amb llums de propà, llanternes o plaques solars i recorda com fins fa molts pocs dies encara feien anar llums d'oli. L'alcalde del Castell de Mur, Josep Castells, ha afirmat que l'arribada de la llum ajudarà a la recuperació del poble. Castells ha afirmat que no deixa de ser sorprenent que mentre el Pallars Jussà és la comarca amb més línies elèctriques encara hi ha pobles sense llum.

D'ençà que van començar les obres de potada del subministrament elèctric fins al Meüll s'ha iniciat la recuperació de quatre habitatges. L'alcalde del municipi ha explicat que si els pobles disposen dels serveis bàsics, es dóna la possibilitat a la gent d'anar-hi a viure, però si no tenen aquests serveis, s'abandonen ràpid. Castells ha dit que ''la realitat del poble canviarà en un futur pròxim'' i ha assenyalat les noves oportunitats que porta la llum com l'Internet.

Josep Castells ha assenyalat que al municipi del Castell de Mur hi ha altres exemples com el del Meüll i ha afegit que en els darrers anys s'ha portat llum elèctrica a pobles com Santa Llúcia, Vilamolat i Collmorter. Aquests nuclis d'ençà que disposen de llum s'han transformat positivament amb l'arribada de gent.

L'alcalde ha insistit a deixar clar que l'arribada de la llum al Meüll no és un final d'etapa i sí un pas més per poder electrificar les masies de la zona que encara no tenen aquest servei.

L'obra ha suposat una inversió d'uns 300.000 euros i ha estat finançada per la Generalitat, la Diputació de Lleida, l'Ajuntament i els veïns del poble.

El Josep Belart guarda encara al magatzem les llums de butà que feia servir fins fa pocs dies per anar a veure el bestiar a la nit o per il·luminar casa. Ara, amb la instal·lació elèctrica ha dit que guanyaran en comoditat tant a les cases com al poble. Serveis com l'enllumenat públic dels carrers no existeix. L'alcalde ja espera aquesta reclamació per part dels veïns.

A el Meüll sorprenen coses com tenir cobertura de mòbil i no disposar de llum per poder endollar-lo i així poder carregar la bateria. La gent pot disposar de cobertura 3G i no tenir on endollar l'ordinador.

Rehabilitar cases també era costos donat que els obrers no tenien on endollar les formigoneres o els martells elèctrics. La solució fins ara era portar grups electrògens. A partir d'aquesta setmana aquest entrebanc estarà resolt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada