dissabte, 15 de novembre del 2014

Mas defensa a 'Le Figaro' que el procés "no té res a veure amb el nacionalisme"

DESPRÉS DEL 9N
CARTA A LA PREMSA FRANCESA

Mas defensa a 'Le Figaro' que el procés "no té res a veure amb el nacionalisme"

El president critica el "pobre coratge polític" de Rajoy i demana per a Catalunya el mateix reconeixement que Escòcia, el Quebec, Lituània i Montenegro

Article d'opinió d'Artur Mas al diari francès 'Le Figaro'.
Article d'opinió d'Artur Mas al diari francès 'Le Figaro'.

ACN / PARÍS
EL PERIODICO 
Dissabte, 15 de novembre del 2014 - 12.41 h
El diari francès 'Le Figaro' publica aquest dissabte un article d'opinió del president de la Generalitat, Artur Mas, titulat 'Catalunya vol elegir el seu futur'. Mas assegura que "la voluntat dels catalans de poder decidir el seu futur no té res a veure amb el nacionalisme". I adverteix a Mariano Rajoy que "amagar-se darrere de la Constitució espanyola, que no ha estat votada per cap ciutadà nascut després de 1960, és la prova d'un coratge polític pobre". L'article de Mas es pot llegir al faldó de la pàgina 18 de la secció d'Opinió 'Champs Libres. Debats', de l'edició d'aquest cap de setmana del degà de la premsa francesa.
"No demanem res que no s'hagi reconegut ja a altres pobles", recorda Mas als lectors de 'Le Figaro', i posa com a exemple Escòcia, el Quebec, Lituània i Montenegro. "Volem que se'ns tracti de la mateixa manera i que se'ns reconegui aquest dret natural i universal", reclama el president. "És sorprenent que en ple segle XXI, encara hi hagi pobles que hagin de reclamar aquest dret", es queixa Mas.
En el seu article d'opinió, Mas explica que "7 de cada 10 catalans tenen un origen, més pròxim o llunyà, fora de Catalunya", no només "d'altres regions d'Espanya" sinó "també de Romania, Itàlia, l'Índia o el Marroc, així com de França". "La llengua catalana és encara minoritària a Catalunya", afegeix el president. Per tot això, "seríem irresponsables si pretenguéssim construir, sobre aquesta realitat, un projecte polític nacionalista", insisteix. Mas assegura que "ni el Govern català ni els mateixos catalans tenen cap problema amb els ciutadans espanyols, al contrari". I es mostra convençut que "una part significativa dels ciutadans espanyols respecten el dret dels catalans a decidir el seu futur".

FRONTERES

Mas nega voler "aixecar fronteres" i defensa que la Catalunya independent seria "sempre un aliat fidel d'Europa i dels valors que representa". El president recorda que "el catalanisme sempre ha estat, és i serà un moviment profundament europeista" i que "el fenomen euroescèptic i populista no s'ha implantat mai a Catalunya". I posa com a exemple que tots els eurodiputats catalans elegits el 25 de maig són proeuropeus. "El projecte polític que volem adoptar és el que permetrà construir un país lliure, integrador, fraternal, unit al voltant de valors compartits i plural en la seva diversitat", promet.
El president denuncia que "el Govern espanyol ha intentat bloquejar fins a l'últim moment" el 9-N "amb arguments legals i jurídics, sense voler entendre que aquest moviment té un origen polític que requereix, de forma evident, una solució política".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada