divendres, 14 de novembre del 2014

Les 8 claus del 9-N segons Francesc Abad

DESPRÉS DEL 9N
14/11/2014
Consulta 

Les 8 claus del 9-N segons Francesc Abad

Sense títol
L'analista polític Francesc Abad

L'analista polític repassa l'èxit de la consulta, el ressò internacional i els actors principals de la jornada

Bernat Vilaró
El Singular
L'analista polític Francesc Abad fa un recull de "8 fets, circumstàncies i lliçons del 9-N", en un article publicat al seu blog, Dies de fúria, on detalla la seva opinió sobre la consulta sobiranista de diumenge passat. Per Abad, els punts més essencials són els següents:

1. Èxit extraordinari. "La participació de més de 2,3 milions de ciutadans de Catalunya en la consulta del 9-N li confereix plenament el fonament democràtic que requeria". "Jo estava convençut que era impossible arribar als 2 milions. De fet amb 1,5 milions pensava ja seria un gran èxit", reconeix. "Ens ha deixat tot d'imatges i situacions que mai oblidarem".

2. Desafiament a l'Estat. Per Abad el 9-N és "un acte de desobediència amb totes les lletres, en negreta i en majúscules. I ens n'hem ensortit". "Vam arribar al 9-N i el 9-N ha estat una victòria davant l'Estat". "La derrota de l'Estat en aquesta batalla ha estat total, la nostra victòria no admet discussió. Però només era una batalla. Encara no hem guanyat res més que una batalla", avisa.

3. Lliçons d'estratègia. "El nou model estava previst. No es va improvisar. Però no es podia saber. Aquí tenim una lliçó important. Un procés de secessió com el nostre no l'hem de fer explicant-ho tot a crits, a pit descobert. No només hem de procurar tenir cartes per jugar, sinó que les hem de jugar amb intel·ligència". "Hi ha certes coses que s'han de fer moooolt discretament, que s'ha d'intentar confondre i enganyar el màxim l'enemic", afegeix.

4. Confiança. "És el fonament de l'èxit de qualsevol operació d'envergadura. Si a la primera de canvi, enlloc de mantenir la calma, ens llencem a alimentar tota mena de dubtes i, encara pitjor, a acusar tothom de traïdor i de renunciador, malament. Cal molta més confiança i serenitat", demana.

5. La CUP. "La seva maduresa va salvar el 9-N. "Parlo de maduresa de les CUP, que integra dos grans valors: intel·ligència i coratge. A les CUP no els hi va agradar el canvi de model, apostaven per la 'desobediència', i tampoc no els hi van agradar algunes coses que havia fet o no havia fet el Govern, i legítimament les van criticar. Però van veure ràpid que el nou model servia per al 9-N, permetia fer el que volíem fer i permetia obtenir totes les conseqüències polítiques de l'anterior".

6. ERC. "La seva reacció a la proposta de canvi de model no només va ser un error monumental, sinó que també va ser incomprensible per a la gran majoria de la societat. I el capteniment posterior d'ERC en mantenir-se en el seu error i en la nova estratègia que se'n derivà, totalment viciada d'origen, també formen part d'aquest misteri", assegura Abad.

7. Dimensió internacional. "Si internament el 9N ha estat un èxit impressionant, des de tots els punts de vista, on adquireix una dimensió excepcional és en el seu impacte internacional. Prop de 200 mitjans de tot el món acreditats (més que per al referèndum escocès), amb tots els principals mitjans internacionals presents. El 9N ha esdevingut el millor espot del procés de Catalunya que mai hauríem pogut somniar", afirma.

8. Els dos discursos de Mas, el de la nit del 9-N i el de dimarts dia 11 després de la reunió de Govern. "Estic del tot d'acord amb el que ha dit, però crec que hauria d'haver dit més coses. He trobat a faltar que el president situés explícitament la independència com la reclamació i objectiu polític que clarament emana dels resultats 9-N".

I ara què? Abad conclou que "la principal incertesa del nou tram del procés és saber si la fiscalia convertirà Artur Mas en una mena d'Eamon de Valera del procés independentista català o si ERC el voldrà convertir en el nostre Michael Collins, amb la indissimulada voluntat de liquidar-lo que ha traspuat aquestes últimes setmanes".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada