divendres, 25 de juliol del 2014

.DES DE L'ALGUER. Òmnium-L'Alguer respon a Sechi,Resposta a Carlo Sechi

DES DE L'ALGUER

Òmnium-L'Alguer respon a Sechi

Resposta a Carlo Sechi

| ND  23/07/2014 a les 21:00h
Coneix assai bé Carlo Sechi, fins de quan havem compartit l'experiència del moviment polític alguerés Sardenya i Llibertat, fundat de l'ideòleg i intel·lectual Rafael Caria amb el Centre de Recerca i Documentació Eduard Toda. Així com havem col·laborat quan ell era Síndic i jo Conseller Municipal i President de la Comissió Cultura.

Després de més o manco quaranta anys d'experiència política i cultural, l'últim encàrrec com Diputat al Parlament Sard, sincerament mos fórem aguardat que Carlo Sechi agafessi el "testimoni" deixat de Rafael Caria, després de la sua mort, i assumissi el rol de "savi" i "líder" del moviment lingüístic i cultural present en ciutat i en Sardenya, i que el projectessi a dins del moviment amb més alt livell revendicatiu present avui en Catalunya i en altres parts d'Europa. Donques un rol estratègic i representatiu, que considerant l'important moment històric, poguessi projectar la nostra Ciutat en una realtat social, cultural i, perquè no, també econòmica d'alt perfil.

Però amb gran desplaier i delusió havem pres acte que això no és succeït i que Carlo Sechi no solament no és estat en grau d'assumir aqueix rol sinó que, al contrari, com resulta de les sues declaracions fetes en l'entrevista a aqueix mateix periòdic Nació Digital, s'ha assumit lo rol de qui posa els bastons enmig de les rodes i aqueix comportament i les sues declaracions mos obliguen, amb santa paciència, a mos fermar un moment per explicar qui cosa és succeït a l'Alguer en aqueixos últims anys, qual és lo rol que tenim i allò que estem portant envant.

Òmnium Cultural de l'Alguer és una associació nada a l'Alguer l'any 1993, és formada d'algueresos i de més de vint anys treballa en favor de la salvaguarda i promoció del català de l'Alguer. Ha introduït i portant envant per tants anys, en manera no esporàdica i coordinada, l'ensenyament de l'alguerés en les escoles públiques i privades de la ciutat, amb un projecte únic en ciutat i en tota la Sardenya que ha vist la participació d'un gran número d'escoles entre escola de la infància, primària i secundària, fins a arribar a 80 classes, que vol diure 1500 minyons! I sempre pensant al món dels joves i a una manera a la portada d'ellos pels estimular a l'ús de la llengua algueresa, durant aqueixos últims tres anys ha organitzat un concurs de vídeos en alguerés amb el nom "Arrés és!", que és una expressió algueresa coneixuda i emprada pràcticament de tots, que ha tengut un gran èxit i ha vist la participació no solament de síngules persones, sinó que també d'escoles, de grups esportius, d'associacions que s'ocupen de persones amb discapacitats i d'un centre de residència per ancians. Ha activat un Servici de Normalització Lingüística gratuït a disposició de la ciutat; organitza conferències i vàries activitats culturals, com, per exemple, los cursos d'alguerés per adults i la presència a diverses festes populars; totes accions finalitzades a la promoció de la llengua i de la cultura algueresa. Ha també organitzat conferències i presentacions de llibres, que han vist la participació d'amics catalans, amb un espírit d'obertura i de confront amb la cultura dels altros territoris de llengua catalana.

És afiliada a Òmnium Cultural dels Països Catalans, amb la qual és d'acord per la línea cultural i també política, representada de les reivindicacions nacionals i per això havem organitzat, a l'Alguer, diverses conferències en tema i al setembre del 2013 la "Via Catalana a l'Alguer" que ha tengut un gran èxit i ha vist la participació i la presència oltres que de tants algueresos, també de catalans i dels moviments independentistes sards i de les autoritats quales lo Síndic de l'Alguer i el representant de la Generalitat de Catalunya a l'Alguer. Però, sobretot, Òmnium Cultural de l’Alguer a partir de la mia elecció a President de l'Associació, ha promovit i portat envant una acció de plena col·laboració amb les altres associacions històricament presents en ciutat i una d'aqueixes és pròpio l'Obra Cultural, de la qual Sechi és director. De fet, amb l'Obra Cultural, oltres que amb l'Escola de alguerés "P. Scanu", amb l'Ateneu Alguerès, i amb l'Associació per a la salvaguarda del patrimoni històric cultural de l'Alguer, havem començat un camí unitari i avui podem afirmar que representem un important punt de referiment per la Ciutat i per les Institucions, no solament en àmbit local. Amb l'amic i President de l'Obra Cultural, Pino Tilloca, així com amb els altros representants de les realtats culturals de la ciutat, havem delineat un itinerari sociocultural unitari i estratègic que supera la visió localista i les velles i inútils xàtxares, xerrameca com dieu en Catalunya, i se confronta per portar envant los temes actuals lligats a la tutela del català de l'Alguer, i també temàtiques més internacionals com aquelles que estan interessant la Catalunya i l'Escòcia, perquè se pugui concretitzar una Europa dels pòpuls.

Donques, no caiem en l'error de tornar al passat, quan eren prevalents los personalismes, les divisions inútils i antidemocràtiques, que han empresonat i monopolitzat la nostra ciutat per anys, costringint-la a un estèril localisme i a una gestió elitària de la cultura, de la política i de l'economia. Per tant sem distants quilòmetres i quilòmetres de les retrògrades i absurdes acuses de colonialisme, actuat, segons les afirmacions del Sechi, de la Generalitat de Catalunya i d'Òmnium Cultural, és a diure de part de les dues més importants Institucions catalanes que estan portant envant una batalla civil i democràtica que portarà a la autodeterminació del pòpul i de la Nació Catalana. Com se pot afirmar que els Presidents Jordi Pujol, que és també Ciutadà honorari de l'Alguer, Josep Montilla i, actualment, Artur Mas, han colonitzat la nostra ciutat?

Esper sincerament que aqueixos senyors no hagin llegit les declaracions de Carlo Sechi perquè ell perderiva de credibilitat i, també si és una síngula veu, no fariva una bella figura! La Generalitat de Catalunya i avui el sou ofici de representació present a l'Alguer, així com Òmnium Cultural, han donat suport i continuen donant suport en manera desinteressada al procés de tutela i promoció del català de l'Alguer. Tot això Carlo Sechi lo sap perfectament, perquè tantes voltes ha pogut tendre ajuts i suport de la Generalitat de Catalunya així com d'altres Institucions catalanes.

En conclusió, volgueriva donar un consell a l'amic Carlo Sechi: no podem tornar enrera, si no se vol trobar sol i isolat a l'Alguer i també als Països Catalans, col·labori útilment en lo projecte cultural portat envant de les diverses associacions presents en ciutat i dongui lo sou desinteressat contribut per afavorir una plena i democràtica participació de tots aquellos algueresos, sempre més numerosos, que singularment o com associacions volen tutelar el nostro patrimoni cultural, lingüístic i històric. A l'Alguer havem girat pàgina i sem segurs que una veu sola i isolada i també no entonada pugui anul·lar tot lo treball i la credibilitat de centenars d'algueresos que cada dia treballen en manera unitària per l'emancipació social, cultural i econòmica de la nostra comunitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada