dimarts, 10 de febrer del 2015

UN TOMB DE LA MEDITERRANIA A BAVIERA (1).- Del 12 al 25 de febrer del 2015.- De Carnaval a Carnaval.

Articles del Víctor
06/09.02.15.
UN TOMB DE LA MEDITERRANIA A BAVIERA (1).
De Carnaval a Carnaval.
Del 12 al 25 de febrer del 2015.
Arreu son temps de Carnaval, i sobretot aquí on visc, Sitges, al costat del mar, ja es preparen com uns desesperats pel dia 12 que comença la disbauxa carnavalesca, és una zona (tot el Garraf, però sobretot a Sitges) que quan acaba un Carnaval ja pensen i comencen a preparar el proper. Un Carnaval que ha esdevingut una de les principals festes pre- Quaresmals de Catalunya i d'arreu, vés a saber si això ha estat així, o perquè el Carnaval de Sitges ja fa més de trenta anys que va passar de ser tradicional a convertir-se en un carnaval estàtic concentrat amb en les Rues, les Colles, les Carrosses, , el Carnestoltes versus la Reina (és opció com una altra) i es converteix en poca participació popular i esdevé (com al Brasil) una gran Rua de poca roba, pit i cuixa, samba,llum i colors, i unes quantes plomes - no les que hi tindria d'haver -, que te'l punt àlgid amb la dansa tribal al Cap de la Vila, per lluir davant de la tele, ara comarcal - encara que enguany hi haurà, diuen, una tribuna per 500 persones, amb calefacció i tot, a la zona de La Fragata - i suposo que com cada any els dies principals Sitges s'omplirà com mai. Però com sabeu: “Per Carnaval tot si val...”, o NO. 
Enguany no veurem el Carnaval de Sitges, ho farem a Munic.
Hom del d'aquí, del sitgetà, no en gaudirà ni un borrall - ni dels altres Ribes i Vilanova i la Geltrú, algun ja s'han fet -. Alguns sabeu que per aquestes dates gairebé cada any vaig uns dies a Baviera, concretament a la seva capital Munic i els seus voltants, quan vaig a Alemanya, i ho faig amb il-lusió, com a tots els llocs on viatjo i tot seguit m'agafa la dèria de contar-ho. Viatjó el mateix dia 12 d' aquest mes (El Carnaval de Sitges va del 12 al 18 de febrer ) és quan agafo la Lufthansa de les 3,35 o (15,35 de la tarda) o dos quarts de quatre i cinc de la tarda, que espero que com les altres moltes vegades que hem fet la ruta Aeroport Barcelona- Prat (BCN) fins a l'Aeroport Internacional de Munic-Franz Josef Strauss (MUC) , sigui i tardi dues hores d'ençà que s'aixeca l'aeronau fins que toca a terra i que gairebé conec com les corbes de les Costes del Garraf i que cronometro com un posés.
Els Döner Kebab de Turquia passant per Alemanya fins aquí.
Precisament tres dies abans de marxar vaig anar, com l'hivern faig cada quinze dies, al Döner Kebab del meu amic Màlic a menjar-me una pita , un jove pakistanès que el dec conèixer des de fa uns 12 anys, doncs, vivíem ambdós força a prop. Ara aquest amic i el seu germà podríem dir que tenen el millor Döner Kebab del Garraf.
I és direu perquè aquest, ara ens parla d'un Döner Kebab a l'article, doncs, ho faig perquè des de fa temps he observat que els döners kebab que hi ha a Catalunya són un cas molt curiós, per exemple : els que regeixen els establiments la son majoria del Pakistan, la maquinaria en general i pel muntatge dels establiments és fabricada i dissenyada a la República Federal Alemanya i els productes carnis, principalment, que poden ser vedella, pollastre o bé xai, conjuntament amb una part d'altres ingredients també venent d'Alemanya.  
Després he sabut el perquè, ja els menjars que és fan en la majoria de llocs són turcs, i que aquesta mena de Fast food, és varen popularitzar a Alemanya a partir de l'arribada de l'emigració turca després de Segona Guerra Mundial, concretament els anys seixanta i que a partir del costum turc de cuinar carn de corder , clavant-la en un eix de ferro o fusta i posar davant del foc i fer-la girar. Però diuen que fou en 1972 que Kadir Nurman un turc d'Anatòlia que havia emigrat a Alemanya els anys seixanta com d'altres milions de compatriotes va obrir una botiga al Berlín occidental i se li va ocórrer que la carn que és coïa de manera horitzontal, posar-la vertical que és cogués amb un moviment giratori seguit i així poder-se tallar més rapidament, i així poder-la vendre amb enciam, ceba i salses posant-la dins de pans de pita. A partir d'allí, després de més de 40 anys és venen döner kebab per tota Alemanya repartits amb més de 15.000 establiments que donen feina a 60.000 persones només a la DR i està en expansió total. L'investigaré..., i un altre dia en parlarem, escuseu-me, però, la llarga exposició.

Continuaré explicant el Tomb a Baviera.
Víctor Lluelles i Cardona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada