dimecres, 4 de febrer del 2015

La contrició del PSC

QUE S'HO FACIN MIRAR...!!!

CONCLAVE A LES FILES SOCIALISTES

La contrició del PSC

Els socialistes catalans accentuaran la seva autocrítica i el propòsit d'esmena en una convenció per guanyar terreny a Podem

EL PERIODICO
JOSE RICO / BARCELONA
Dimecres, 4 de febrer del 2015
El president del PSC, Àngel Ros, i el primer secretari, Miquel Iceta, el 24 de gener passat.
El socialisme català té al davant l'any més complicat de la seva història. En les eleccions municipals tem molt Ciutadans, perquè Podem no es presentarà a la majoria de places. Però en les «plebiscitàries» del 27-S tornarà a afrontar l'amenaça d'una nova trompada, en aquest cas sí com a conseqüència del partit de Pablo Iglesias. Conscients que el seu problema de fons no és tant de lideratge, sinó més aviat de credibilitat del projecte, el PSC intentarà en els pròxims mesos abrillantar la seva enfosquida sigla. I res millor, en primer lloc, que seguir la recomanació psicològica que el primer pas per resoldre un problema és reconèixer-lo.
«Pels nostres errors ens excusem. Hem après la lliçó. Però també demanem memòria pels nostres encerts, els reivindiquem». La proclama es pot llegir en el manifest de la convenció que els socialistes celebraran aquest dissabte a Barcelona, punt de partida d'un any de procés congressual que està destinat a reflotar el partit. En aquesta frase es resumeix l'esperit que el Partit dels Socialistes de Catalunya vol donar-li a aquest procés: autocrítica pels seus errors, però orgull pels encerts enfront dels que els col·loquen en la «casta».
¿Quins errors? Els socialistes n'han detectat sis, entre els quals sobresurt el reconeixement d'una excessiva condescendència amb els «valors neoliberals» que, denuncia el manifest, van causar el desastre econòmic. «La globalització econòmica i financera ens va enxampar desprevinguts i no hem sigut prou diligents a l'hora d'oposar-hi un poder democràtic amb projectes d'esquerres», apunta el document, en què també s'admet que el PSC i el PSOE «van trigar massa a percebre la gravetat de la crisi econòmica i social».
A escala interna, els socialistes catalans es penedeixen d'haver «caigut en l'actitud de tancament» i haver aparegut més al costat dels poders econòmics que dels ciutadans, amb qui reconeixen no haver tingut una «relació prou directa i continuada». El to autocrític s'accentua a compte de les retallades socials: «No hem estat prou alerta enfront dels desaprensius i els cínics que corrompen el seu compromís amb el servei públic». I la contrició es completa assumint la tebior de la seva reacció a la retallada de l'Estatut, llavor del procés sobiranista: «No hem pogut articular degudament i liderar el catalanisme d'esquerres en resposta a la sentència contra l'Estatut».
Reconnexió sindical
Fruit d'aquests errors, el PSC ha vist com la seva relació amb aliats tradicionals s'ha refredat. La cita de dissabte vinent vol ser un primer pas cap a la reconciliació. En la convenció prendran la paraula els líders sindicals, Josep Maria Álvarez, de la UGT, i Joan Carles Gallego, de CCOO. El conclave vol significar també la reivindicació de la sigla del PSC davant del degoteig de baixes dels últims anys per la qüestió sobiranista. Amb aquesta intenció, l'organització del procés congressual s'ha encarregat al màxim representant del sector catalanista, Àngel Ros, president del partit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada