Núria Carsí és infermera consultora clínica i fa molts anys que es dedica a ajudar els qui acaben de perdre un ésser estimat. Treballa a la Unitat de Dol de l’Hospital de Sant Joan de Déu i a l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC), tot acompanyant infants que es moren o famílies que acaben de perdre un fill. També ha estat presidenta de l’Associació Espanyola d’Infermeria Clínica. Ara que la crisi pel coronavirus fa desenes de morts cada dia al país i les restriccions per la pandèmia no permeten que ens acomiadem dels qui es moren, els comiats s’han transformat i, com diu ella, haurem de cercar maneres de fer-los a distància. Hem entrevistat Carsí per parlar de com afrontar la imprevisibilitat i la tristesa en unes condicions tan difícils i hostils, impossibles d’imaginar fa poques setmanes.
És una situació gairebé nova. En molts casos no hi ha contacte físic amb els familiars o amics, el comiat no és el mateix. Fins a quin punt això fa encara més difícil el procés de dol?
—El problema no solament és el fet que no es pugui veure el cos. N’hi ha molts més. La incertesa, per exemple. No sabem qui afectarà el coronavirus ni com l’afectarà. Si el té un familiar, és difícil de saber si el superarà. I moltes vegades la mort arriba de manera sobtada, en una persona que ha estat estable i que molt ràpidament pot empitjorar. No poder-se preparar per a la mort, ni psicològicament ni emocionalment, fa més difícil el procés de dol. Un altre és que no es pot acompanyar en el procés de dol posterior, amb tanatori, funeral i enterrament. Fins i tot en els casos que la mort no ha estat per coronavirus, només tres persones poden ser al comiat presencial. No podem acompanyar ni durant la malaltia, ni al moment de morir, ni en tot el procés posterior. Això ho fa tot més complicat. I a més hi ha una manca d’accés a una xarxa presencial quan comença el dol més agut, que és posterior a tot això.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.