clara granell
Clara Granell, investigadora de la Universitat de Saragossa
En la contenció de l’epidèmia del coronavirus 2019 són primordials les alertes que fan els científics. Físics, matemàtics i enginyers que elaboren estudis epidemiològics per a alertar sobre l’evolució del virus. Això fa la investigadora de sistemes complexos de la Universitat de Saragossa Clara Granell. Ens explica com han desenvolupat un model matemàtic que té en compte els casos asimptomàtics i la mobilitat de la població. Per això, avisa que després de Setmana Santa caldria continuar el confinament total, i que seria ‘imprudent’ aixecar-lo. Creu que un 90% de la població encara no ha passat la infecció i demana que la gent prengui consciència de la situació actual. ‘És possible que durant molt temps no puguem tornar a fer una vida social com la que teníem.’
A què us dediqueu al vostre equip?
—Ens dediquem als sistemes complexos. Analitzem tots aquells sistemes que es podrien resumir en partícules que interaccionen entre si. Una xarxa social, per exemple, on cada partícula és una persona i cada interacció és la relació d’amistat que tenen. I les epidèmies també es poden analitzar amb xarxes complexes perquè cada partícula és una persona que pot estar infectada o no, i cada relació amb les altres partícules és el contagi o el no-contagi. Des de fa anys, treballem amb epidèmies teòriques i amb uns models que funcionen. Quan apareix l’epidèmia de la Xina, com que veiem que serà gros, comencem a adaptar els nostres models al coronavirus.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.