Era el vespre anterior al primer dia del confinament. Sabíem que l’endemà ja no sortiríem de casa i no sabíem fins quan. Encara no s’havia decretat el confinament total, però podia arribar en qualsevol moment. Vaig plegar de la feina, faltava una hora perquè les botigues del barri tanquessin. Potser l’endemà encara obririen, però tot començava a omplir-se d’interrogants. Aquí ja s’havia demanat que ens confinéssim. Allà ho dirien l’endemà, tot i que s’esperarien a dilluns per a fer-ne decret llei. Encara no sabíem que aquell cap de setmana la gent ompliria les carreteres per anar-se’n a la platja i a segones residències i a esbarriar el virus al qual les autoritats havien tret importància durant setmanes. Encara no sabíem gairebé res del que hem vist aquesta quarantena, que sí, ja s’acosta als quaranta dies, si bé començàvem a ensumar la incertesa i l’etanol. Encara no sabíem que ens pesarien els morts sense dol, que vessaria l’angoixa dels qui deixarien sense feina i dels qui no donarien l’abast a la feina, que ens ennuegaríem amb l’enuig per gestions penoses, perilloses, mortals. Ho podíem intuir, això sí, perquè tot ho havíem dirigit cap a aquest col·lapse. Tot eren suposicions, i aquell darrer vespre de xivarri al carrer, abans no tanquessin, vam anar a comprar verdura i llibres.
Vam anar la llibreria de la vora de casa. Si havíem de tancar-nos fins vés a saber quan, millor que ens proveíssim d’alguns d’aquells llibres que feia dies que fullejàvem i que anàvem ajornant perquè ja ens hem firat prou, avui. Fins al mes que ve, va. Si encara has de llegir els que vas comprar l’altra vegada. Aquest, per Sant Jordi. No sabíem gaires coses de tot el que hem vist aquesta quarantena, però ja sospitàvem que no hi hauria Sant Jordi. Feia dos dies, la Fira del Llibre de València ja havia anunciat que s’ajornava. Valia més que compréssim aquells llibres que ja havíem demorat prou, ara que encara hi érem a temps, ara que la llibreria encara era oberta, perquè no sabíem quan hi podríem tornar.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.