dissabte, 2 de juliol del 2016

Una commemoració dels 80 anys de la Guerra Civil per «desinstitucionalitzar la desmemòria»


memòria històrica

Una commemoració dels 80 anys de la Guerra Civil per «desinstitucionalitzar la desmemòria»

Raül Romeva presenta el programa d'activitats que començaran el 18 de juliol coincidint amb l'aniversari de l'inici del conflicte

El conseller assegura que la iniciativa suposarà una "posada al dia de les polítiques de memòria"

La Diputació de Barcelona retira els títols honorífics a Francisco Franco


, Barcelona | 01/07/2016 a les 13:51h


Raül Romeva durant la presentació d'aquest divendres a la plaça Sant Felip Neri | Isaac Meler
El proper 18 de juliol farà 80 anys de l'aixecament militar contra la Segona República que va desembocar en la Guerra Civil espanyola i avui, el conseller d'Afers, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presentat el programa de la commemoració que, en les seves paraules, tindrà entre els seus objectius "desinstitucionalitzar la desmemòria".

Ho ha fet des de la plaça Sant Felip Neri de Barcelona, un dels escenaris més cruels del conflicte on els traus a les parets dels edificis que l'envolten recorden un bombardeig de l'aviació feixista que va matar 42 persones, la majoria nens que anaven a refugiar-se al soterrani de l'església.

La commemoració començarà coincidint amb l'aniversari de l'alçament franquista amb un acte inaugural de gran format al Palau de la Música inspirat en Pau Casals que haurà de "derivar en un gest massiu de memòria democràtica", com ho ha definit Romeva, i que durarà fins a mitjans del 2017. Si bé el principal eix serà "posar fi a l'amnèsia que va caracteritzar la Transició" i homenatjar a les víctimes, el conseller ha subratllat que el present i el futur també tindran un paper destacat.

"La guerra avui i fa 80 anys és el mateix"

En el primer cas, a través de la solidaritat amb els que encara pateixen o fugen d'enfrontaments bèl·lics. "La guerra que nosaltres recordem ara és la guerra que ells viuen avui", ha lamentat. En aquest sentit, el departament té previst un acte de record de l'exili i dels refugiats republicans a la platja d'Argelers que Romeva ha establert com un paralel·lisme amb la crisi dels refugiats sirians.

"El present té molts indrets que reclamen visibilitat i el que significa la guerra avui i fa 80 anys és el mateix", ha afegit el conseller, mentre que pensant en el futur ha destacat diverses activitats "dirigides als mes joves" com el cicle de "Cinema, memòria, pau i drets humans" per a escoles.

Primera commemoració institucional "de magnitud"

Finalment, Romeva també ha assegurat que és el "primer cop" que es fa "un projecte institucional de commemoració d'aquesta magnitud" que també suposarà una "posada al dia de les polítiques de memòria". A més, ha assenyalat que el programa està "obert" a la col·laboració d'entitats. Per ara, es pot consultar tota la informació en aquest lloc web.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada