dijous, 17 de març del 2016

UN TOMB DE 24 HORES PER LA PRAGA DEL 2016. - (4)

Articles del Víctor

12- 14.03.16
UN TOMB DE 24 HORES PER LA PRAGA DEL 2016. - (4) 
 
El viatge del 18 de febrer del 2016.
Se, que com podria dir una teòrica llegenda urbana, això que ara estic escrivint, i sembla que és pura paranoía mental, però, NO, són millor dit, una barreja, amanida, escudella , xató,etc., literari i real del darrer viatge i del munt dels altres que hi he fet a Praga fet durant manta de temps. 
Devien prop d'un quart de dotze, quan ja feia gairebé més de cinc hores que havia arribat a Praga, i com es diu ara, començava a estar fet pols..., i deunidó el que ja havia voltat, quan vaig decidir anar en direcció al riu, el Moldava, ells en diuen l' Vltava. Primer per variar una mica i també per descansar, volia en una tacada veure el riu, la Casa Dansant de Frank Gehry i Vlado Milunic i de passada veure per fora , de nou , l'església ortodoxa de Sant Ciril i Sant Metodi, - amb la cripta on es van amagar els dos paracaigudistes, juntament amb altres membres de la resistència anti-nazi, que van fer l'atemptat mortal contra "el carnisser de Praga". Reinhard Heydrich, que entre moltes altres coses, també, era des del 1941, "Reichprotector" de Bohèmia i Moràvia, zones de la Txecoslovàquia llavors incorporada al Tercer Reich - Vaig agafar la línia B (la groga ), - el metro és la manera més ràpida d'arribar-hi- , fins a l'estació Karlovo náměstí, d'allí caminar uns 200 metres en direcció al riu, i per la riba del Moldava, anà cap a la dreta en direcció al Pont de Carles, i a la cantonada de Rašínovo nábřeží, 80-120, on continua el carrer Resslova, i al davant mateix hi ha el Jiráskuv Most, (el Pont Jirásek, és el setè del Moldava aigües avall), trobo la Casa Ginger i Fred , o la Casa dels mil noms, - diria jo-, l'admiro , fent les fotos de rigor procurant no ser atropellat, ni pels tramvies , ni pels cotxes que intensament circulen pel transitat pont.“ 
 
Petita historia praguenca pels enamorats de Praga. (3)
La Casa Ginger i Fred.
La Casa Ginger i Fred , o la dels mil noms, com hom la batejada, - i ja no en bé d'un-, doncs fins ara he trobat: la Casa del Ball, l'Edifici dels ballarins, la Nationale Netherlanden (té aquest nom , perquè la promotora del projecte fou el banc holandès ING.), també és coneguda com la Dancing House (casa dansaire), la Casa Ballarina, la Casa Dansant, el seu nom en txec és "Tančící dům". ...i suposo que en trobarem molts més, tot i el seu nom txec , crec que el més popular és de Casa Ginger i Fred. 
 Es diu que la Casa Dansant, o com es digui, està inspirada o és un homenatge a – i no se si és una llegenda urbana- en Ginger Rogers i Fred Astaire, aquella mítica parella cinematogràfica que va mobilitzar al món de l'espectacle amb les seves passades de ball en comèdies musicals de les dècades dels anys 30 al 50, i que encara se'ls recorda
Aquest original edifici fou dissenyat per Frank Gehry i l'arquitecte croat Vlado Milunic. El seu nom parteix de l'estranya forma d'estil deconstructivista ( moviment liderat pel mateix Frank Gehry) , que recorda a una parella ballant. Es va construir entre 1994 i 1996 i, des d'aleshores, tot i el marcat contrast amb la resta de l'arquitectura de Praga, s'ha convertit en un dels símbols de la ciutat. Es diu que la iniciativa va partir del primer president txec Václav Havel, que en aquella època vivia a l'edifici del costat (he de dir que fen recordances pragatines dels primers anys, en seguretat algú em va dir que Václav Havel vivia per un d'aquells antics edificis, i aquesta informació m'ho ha confirmat i servit per tornar a recorda-ho). Havel, va contractar l'arquitecte croat Vlado Milunic i li demanà que en convides un de renom mundial, primer contacta amb Jean Nouvel, però fou Frank Gehry qui acceptà el repte. Es va fer en un antic solar desocupat des del 1960, i que en 1994 ja es trobava en la zona més visitada de Praga, - i no diguem avui, 22 anys després -, molt a prop del Pont de Carles. Aquesta icona de la Praga contemporània va ser construïda amb formigó, acer i vidre . La cúpula és de tubs de metall i recoberta per una malla d'acer inoxidable. Les seves torres de vidre, pilars corbats, amb motllures i finestres ondulades creen estranyes i canviants perspectives que contrasten amb els edificis del voltant. 
La planta baixa està preparada per botigues, cafès, i serveis, però de la segona a la setena planta estan ocupades per oficines. Encara que en els dos últims pisos de l'edifici, si troba el restaurant «Ginger & Fred”, precisament, que ofereix una bella vista del Castell de Praga, del barri de Malá Strana, riu Moldava i la «Torre Eiffel» del turó de Petřín.A l'últim pis, és possible gaudir d'una vista panoràmica de la ciutat de 360 graus.
Tot això ho continuarem explicant des de Praga. 
Víctor Lluelles i Cardona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada