divendres, 20 de juny del 2014

El millor ambaixador de Catalunya per Gemma Terés

El millor ambaixador de Catalunya

«Des que Pep Guardiola es va capbussar en el mar casteller la setmana passada, els de l’ambaixada espanyola el busquen»

| ND 17/06/2014 a les 00:01h
Quan, després del discurs en alemany a la plaça d’Alexanderplatz, a Berlín, es va deixar preguntar als periodistes, les indicacions eren: una pregunta en català i una en alemany. Quan va tocar el torn dels alemanys, es va fer un silenci. Sí que hi havia un parell de fotògrafs d’agència, però cap periodista lletraferit que volgués preguntar-li a l’entrenador del FC Bayern, fora del context esportiu. La primera sensació va ser que el que havia de ser una acció castellera per internacionalitzar el procés sobiranista havia quedat, un cop més, limitada al cercle ja conegut de catalans expatriats nostàlgics.

Hores després, però, les redaccions alemanyes despertaven i feien ploure titulars en què es mullaven: "independència", "Catalunya independent", "Guardiola dóna suport a la consulta sobiranista", "castells per a la democràcia", "Catalunya lliure", "Pep Guardiola es manifesta a Berlín". Sembla, per tant, que el missatge que es pretenia llençar sí que ha arribat. Fins i tot els mitjans més modestos deixaven en Pep al titular, cosa que convertia l’article en un ganxo per a la majoria dels lectors, sobretot els futboleros, i n’assegurava la posterior lectura, fos a fons o en diagonal: "Què fa en Pep a Alex?", "Pep Guardiola surt al carrer per Catalunya". Aquests dies post diada castellera internacional, però, també hi ha hagut alguna capçalera alemanya despistada que ha confós la voluntat nacional amb l’autonòmica: "En Pep lluita per l’autonomia dels catalans".

En general, però, passada la ressaca castellera berlinesa, el regust a nivell de ressò és molt millor que el del primer tast. Més enllà de la premsa, aquests dies han estat diverses les persones que han tret el tema Guardiola com a excusa per parlar de la independència, gent amb qui abans mai havia parlat de política; ha estat més d’un el qui, de sobte, s’ha adonat que el procés sobiranista va de debò. Falten, però, més articulistes alemanys o que escriguin en alemany autoritzats que escriguin sobre el 9N. Ara que ja s’ha jugat a la carta segura d’en Guardiola, cal mantenir el debat, cal mantenir la presència als mitjans per a que no sigui una flor d’un dia.

A nivell diplomàtic català, fa dies que s’han desplegat totes les armes i artilleria disponibles per disparar el missatge cap a l’exterior... i des de les ambaixades espanyoles també hi ha activat l’escut antimíssils i es multipliquen els contactes i participacions en actes de persones influents en els móns polític, econòmic i industrial. La veda està oberta: els uns afirmen, els altres neguen; els uns ataquen, els altres contraataquen. Des que en Guardiola es va capbussar en el mar casteller la setmana passada, els de l’ambaixada espanyola el busquen. També volen abraçar-lo, i parlar-hi. Mai fins ara havia tingut percebut tan forta aquesta lluita per guanyar-se l’opinió pública alemanya.

Però sí que des del primer moment en què es va anunciar que en Pep havia triat Munic, se sabia que només algú amb la seva personalitat podia convertir-se en l’autèntic ambaixador català a Alemanya. I els de l’ambaixada, ara ho han comprovat. Amb el discurs post castells, els alemanys han picat l’esquer... o com a mínim, l’han tastat. En Pep ara s’ha mullat del tot. Esperem que en els propers encontres amb la premsa pugui tornar a tematitzar-se, algú en recuperi la pregunta. El 9N cada cop serà més proper, per tant, les oportunitats per actualitat teòricament augmentaran. Creuem els dits per a què el FC Bayern no perdi massa i en Pep sigui per als alemanys l’entrenador que ha guanyat la Bundesliga i la Copa Alemanya, no pas el que va deixar el FC Bayern fora de la Champions... davant del Real Madrid.
 
 
Autor
Gemma Terés
Va néixer a Granollers el 1982. Des del 2004, viu i exerceix com a periodista, reportera internacional i consultora a Berlín, ciutat que la va captivar prou com per deixar-ho tot per ella. Ha treballat per a premsa, ràdio i televisió catalanes, espanyoles, alemanyes i llatinoamericanes des d'Alemanya i des de l'Europa de l'est, regió en què està especialitzada. Mare de dos nens, actualment és la corresponsal de Catalunya Ràdio a Alemanya, i escriu contes, narracions i poemes. El seu pis berlinès és un oasi catalano-rus en una capital, Berlín, que ho és tot menys Alemanya. Més visions personals d'Alemanya i l'Europa de l'est a: http://gemmateresarilla.wordpress.com i http://gemmatereseuropadelest.wordpress.com

A Twitter: @GemmaTeres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada