També enumera indicadors positius per a la llengua, com el fet que ‘l’ús del català en l’àmbit familiar puja més d’un 8% a Andorra’ i que ‘el nombre d’habitants de Catalunya que tenen el català com a llengua primera és el més alt dels últims 15 anys’. També destaca la bona salut de la llengua a les xarxes: per exemple, és la desena llengua de la Unió Europea en nombre de piulets i la novena en nombre d’usuaris a Twitter.
Segons el parer d’Escuder, el català ‘no està a punt de desaparèixer, ni de bon tros’, però sí que ‘hi ha aspectes que no van bé i han de ser revertits’. Entre dades que defineix com a ‘gravíssimes’ situa el fet que ‘la meitat dels habitants de Catalunya creuen que català, valencià i mallorquí són llengües diferents’, una dinàmica en la qual aprofundeix el ‘creixement en dos anys del nombre de pàgines web oficials de l’estat espanyol que separen català i valencià’. En aquest sentit, Escuder diu que ‘no hi ha cap llengua en el context de països democràtics de la mesura i vitalitat del català que estigui tan desemparada des del punt de vista legal’.
‘Tenim un estat que imposa una llengua i no respecta els nostres drets lingüístics sinó que fa el contrari i trepitja els drets tant com pot’, ha criticat. En aquest sentit, ha dit que no hi havia diferència entre un govern espanyol del PP i un del PSOE, i ha posat com a exemple que l’executiu espanyol no hagi ‘invertit cap euro en la producció cinematogràfica en català entre el 2013 i el 2019’. I la ‘cirereta del pastís’, ha afegit, és la recent sentència de Tribunal Suprem espanyol que anul·la l’ús preferent del català en l’administració valenciana i que prohibeix al País Valencià, el Principat i les Illes de fer servir el català per a comunicar-se institucionalment, cosa que fins ara es feia amb normalitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada