Sant Joan
Per què mengem coca per Sant Joan?
Anna Solé SansFoto: ACN
Barcelona. Dimarts, 23 de juny de 2020
1 minut
Que la revetlla de Sant Joan se celebra la nit del 23 al 24 de juny
ja se sap. També que és la nit més curta de l'any. Mentre uns encenien
les fogueres en honor al déu Sol, altres van començar a fer-ho per
celebrar el naixement de Joan Baptista, un dels profetes més importants
de la religió cristiana. No és una casualitat. Moltes festivitats
cristianes aprofiten les tradicions paganes que ja existien.
En països com Polònia, Rússia, Bielorússia, Ucraïna o Romania també se celebra aquesta tradició del dia 24 de juny, ara bé, segons el calendari ortodox, que coincideix amb el dia 7 de juliol i sota el nom de la nit d'Ivan Kupala.
La fruita es va començar a introduir amb l'aparició de les primeres pastisseries al segle XIX. Però no va ser entre 1860 i 1900 que es va convertir en element indispensable de la revetlla, segons revela el portal de Cultura Popular de l'Ajuntament de Barcelona.
Per què el foc és tan important?
El foc està present en moltes celebracions. Els rituals amb foc venen de lluny perquè es concebia aquest element com un de regenerador. Segons sembla, molts pobles encenien una foguera just el dia més llarg de l'any per donar-li més força al sol, que portava el bon temps i feia que les diferents plantacions i cultius seguissin el seu ritme.En països com Polònia, Rússia, Bielorússia, Ucraïna o Romania també se celebra aquesta tradició del dia 24 de juny, ara bé, segons el calendari ortodox, que coincideix amb el dia 7 de juliol i sota el nom de la nit d'Ivan Kupala.
Per què mengem coca?
La coca de Sant Joan deriva del tortell, rodó amb ous que es menjava antigament. I era rodó precisament perquè era un homenatge al sol. Per aquest motiu, en un inici les coques de Sant Joan eren també rodones perquè simbolitzava que ens el menjàvem.La fruita es va començar a introduir amb l'aparició de les primeres pastisseries al segle XIX. Però no va ser entre 1860 i 1900 que es va convertir en element indispensable de la revetlla, segons revela el portal de Cultura Popular de l'Ajuntament de Barcelona.
REVETLLA
POSTRES | Coca de Sant Joan
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada