dijous, 5 de febrer del 2015

Un terç dels catalans pren més mercuri del que és acceptable a causa del peix

HÀBITS ALIMENTARIS

Un terç dels catalans pren més mercuri del que és acceptable a causa del peix

Un estudi de la Rovira i Virgili adverteix dels riscos per a embarassades i nens

EL PERIODICO
EUROPA PRESS / TARRAGONA
Dimecres, 4 de febrer del 2015 - 18.25 h
El 35% dels catalans ingereixen cada setmana quantitats de metilmercuri, una de les formes químiques del mercuri, per sobre dels valors de toxicitat acceptables, segons un estudi dut a terme pel Laboratori de Toxicologia i Salut Ambiental de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona amb dades del 2012.
La investigació 'Human health risks derived from dietary exposure to toxic metals in Catalonia: temporal trend', publicada en la revista 'Biological Trace Element', demostra que tres de cada deu catalans superen el llindar d'1,3 micrograms per quilo de pes de la persona.
Segons els autors, els principals afectats són els nens i els adults que, pels seus hàbits alimentaris, consumeixen una quantitat important de peix al dia: les criatures consumeixen de mitjana 1,7 micrograms de metilmercuri, cosa que supera fins i tot les dades del 2008 d'aquest estudi.
El responsable del laboratori, Josep Lluís Domingo, ha alertat que els principals grups de risc són les embarassades, perquè el mercuri travessa la placenta i arriba al fetus, i els nens, ja que és una substància neurotòxica que afecta més els cervells en desenvolupament.

Presència estabilitzada

L'evolució de la presència de tòxics orgànics i metalls pesants en els aliments de consum habitual demostra que van a la baixa i, de fet, la seva presència està estabilitzada en uns límits que, de mitjana, es troben per sota dels acceptats per l'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).
No obstant, el metilmercuri és una excepció, ja que és present en "quantitats importants" en determinats peixos, com l'emperador, la tonyina fresca o en llauna i el salmó, perquè són espècies depredadores que es mengen els peixos més petits que ja n'havien ingerit.
El treball adverteix que eliminar el peix de la dieta no és una solució perquè es perd més del que s'hi guanya, i recomana ser selectiu en l'elecció de les espècies que es consumeixen, i en la freqüència i la quantitat de les racions.
El metilmercuri, que es troba a les algues, el fang i el plàncton, és producte de la transformació del mercuri quan entra en contacte amb la contaminació per diferents accions químiques.
Aquest estudi ha analitzat els aliments de consum general comprats en dotze ciutats catalanes, entre elles les quatre capitals de províncies, que en total cobreixen més del 70% de la població.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada