Una de les sotragades importants de la Covid-19 s’ha vist en l’àmbit cultural. Moltes funcions teatrals, concerts, projeccions de films, espectacles i actes literaris de tota mena han estat suspesos. Un dels importants és la cloenda de l’any dedicat a Teresa Pàmies (1919-2012), que ha dirigit Montse Barderi. Malgrat tot, s’han fet més de dos centenars d’actes dedicats a situar l’obra de Pàmies en el context i a reivindicar-la, a més de presentar-la al màxim de nous lectors possible. En parlem amb la comissària, Montse Barderi. Convé de recordar que Teresa Pàmies és autora de més d’una cinquantena de títols, que va obtenir un enorme èxit popular i que, a més d’importants distincions civils com la Creu de Sant Jordi, també va obtenir, per exemple, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 2001 i el premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català del 2003.
Enguany heu defensat moltes vegades que Teresa Pàmies també era periodista, cosa que potser molta gent no sabia…
―El periodisme va ser molt important per a Pàmies. Quan tenia deu anys ja repartia La Batalla, del Bloc Obrer i Camperol, on militava el seu pare, i des que era molt jove es va implicar en la fundació de Juliol i a la vegada en les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya. Era una periodista formada en la premsa comunista, va treballar molts anys a la ràdio i després va col·laborar, per exemple, a l’Avui, d’ençà que va néixer, el 1976, fins pràcticament dos anys abans de morir. Hi ha molts i molts articles de Teresa Pàmies que no s’han recollit. Fins i tot, per exemple, publicà a la revista Realidad de Roma, una cosa que hem descobert enguany. Els seus articles i la seva activitat frenètica de periodista es reflecteix en la seva obra. Per tant, el vessant periodístic la defineix molt bé.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.