divendres, 9 de març del 2018

A CORRE-CUITA. (13) - Homenatge al “Dia de la Dona”.

Articles del Víctor

08.03.18
A CORRE-CUITA. (13)

Homenatge al “Dia de la Dona”.
Avui 8-N, s'ha fet una Vaga General pel Dia de la Dona, abans Dia de la Dona Treballadora, però que a diferència d'enguany, mai, s'havia fet tant extensiva,multidinaria, i transversal, on hi participaren a prop de 200 països, amb unes diferències de participació i ideològiques importants, i que són, o semblen inversament proporcionals a la repressió i la qualitat de vida.
Com que ja està tot dit, deixeu-me fer un petit homenatge per mitjà de dues grans dones i feministes de casa nostra que ja ni hi són, em refereixo a la Maria Mercè Marçal (1952-1998),que en la seva obra Cau de llunes (1973-1976), on té dos petits, però contundents poemes que diuen aixì:
Divisa.A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida.I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel”.
Fregall d'espart.Drap de la pols, escombra, espolsadors,plomall, raspall, fregall d’espart, camussa,sabó de tall, baieta, lleixiu, sorra i sabó en pols, blauet, netol,galleda. Cossi, cubell, i picamatalassos,esponja, pala de plegar escombraries, gibrell i cendra, salfumant, capçanes. Surt el guerrer vers el camp de batalla.”
.............
I a la Montserrat Roig (1946 -1991), quan explica: “Jo vaig descobrir el masclisme a la Universitat; no el vaig descobrir a casa meva. A casa, amb una mare amb opinió pròpia i amb personalitat, i amb una àvia també amb opinió pròpia, i amb el meu pare que mai,mai,no va fer cap judici de valor contra les dones “ 
.............
Acabo amb una platja de Vinaròs, curulla de 739 creus blanques que representen totes les dones víctimes de la violència masclista,-la majoria assassinades per les seves parelles o exparelles- a l’estat espanyol, durant els últims deu anys (des del 2007 al 2017). A cada creu hi ha el nom de la dona assassinada, a l'edat què va morir , el lloc i el nom del seu assassí. Fou una idea de l’associació Femme Força de Vinaròs, que ompliren la platja del Fortí per reivindicar aquest 8 de març, i mostrar físicament el resultat de la violència masclista.
És una tria, també feta “A corre-cuita”, espero que ús agradin.
Víctor Lluelles i Cardona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada