Dissabte
29.11.2014
06:00
Autor/s: M.S.
RECEPTA: Mongetes del ganxet sortides de l’olla amb bacallà
Una recepta de la Fonda del Casal d'Argentona (El Maresme) proposada dins de les Jornades gastronòmiques del fesol del ganxet
És temporada de les saboroses mongetes del ganxet,
que gaudeixen de Denominació d'Origen Protegida. Tal com explica el
llibre 'Cuina amb denominació d'Origen' (Cossetània) de Pep Nogué, que
acaba d'arribar a les llibreries, la mongeta del ganxet és cremosa en
boca, de gust suau, fi i persistent. La pell és poc perceptible un cop
la mongeta és cuinada. És de qualitat extra. Aquesta mongeta amb DOP es
cultiva a les comarques del Vallès Occidental i Oriental, alguns
municipis del Maresme i alguns altres de la Selva.
Aquests dies i fins el 31 de desembre se celebra al Maresme les Jornades gastronòmiques del fesol del ganxet. Us oferm una recepta vinculada a aquesta activitat de la Fonda del Casal d'Argentona (El Maresme).
Mongetes del ganxet sortides de l’olla amb bacallà
Mongetes del ganxet sortides de l’olla amb bacallà
Ingredients per a 4 persones:
4 trossos de bacallà al punt de sal d’uns 175 g cadascun
400 g de mongetes del ganxet de Can Met d’Argentona cuites
1 ceba picada
3 tomàquets madurs tallats a daus ben petits
una cabeça d’alls
2 cullerades de pebre vermell dolç
1 culleradeta de pebre negre
una mica de julivert picat petit
brou de la cocció de les mongetes
oli d'oliva / farina / unes fulles de llorer / sal
Elaboració:
Per coure les mongetes, les posarem en remull el dia abans
i les courem com tinguem per costum. Reservarem les mongetes i el brou
de coure-les.
Fregirem el bacallà enfarinat en una paella amb força oli; no l'hem de fer gaire i tot seguit el reservarem.
En una cassola amb una mica d'aquest oli farem un sofregit
amb la ceba tallada petita, els tomàquets ratllats i l'all ben picat.
Quan ho tinguem a punt hi afegirem el pebre negre i el vermell, la sal i
unes fulles de llorer.
Tot seguit hi incorporarem les mongetes del ganxet cuites
amb una mica del seu suc, hi posarem el bacallà i una mica de julivert
ben picat. Ho deixarem coure a foc baix durant 10 minuts i comprovarem
que no s'enganxi.
Per acabar podem punxar-hi la llesqueta de pa.
Fa anys aquest era un plat per menjar quasi exclusivament
els divendres de Setmana Santa. Sortosament ara és una bona menja per a
qualsevol moment que ens vingui de gust.
Aquest plat es pot casar amb un vi de la Denominació
d'Origen Alella: Pansa Blanca 2013 del celler Marquès d'Alella. La
joventut però també el caràcter que imprimeix la varietat de raïm pansa
blanca, la salinitat golosa que expressa i un cert regust amargantós,
elegantíssim, permeten amplificar el gaudi de la cremositat d’unes
mongetes sortides de l’olla i el toc de sal del bacallà.
-
Mongetes del ganxet sortides de l’olla amb bacallà.
-
Mongetes del ganxet. ©Montserrat Serra
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada