dijous, 13 de novembre del 2014

Ofensiva dels ambaixadors espanyols contra articles en favor del 9-N

DESPRÉS DEL 9N

 
 
Dijous  13.11.2014  11:10

Ofensiva dels ambaixadors espanyols contra articles en favor del 9-N

Els ambaixadors a Dublín i a Tel Aviv pressionen l'Irish Times i el Jerusalem Post

Vilaweb
L'Irish Times, com explica Vicent Partal a l'editorial d'avui, era un dels pocs diaris anglosaxons que veia amb un cert recel el procés sobiranista català. Però dimarts va sorprendre amb la publicació d'un editorial sobre el 9-N que exigia a Madrid d'abandonar el to despectiu i que n'aprengués, del procés escocès. L'escrit no ha agradat gens al govern espanyol, que a través del seu ambaixador a Irlanda s'ha afanyat a respondre-hi insistint que la consulta 'ni era legal ni era un exercici democràtic'.
Per l'ambaixador Javier Garrigues, 'no hi ha cap menyspreu oficial respecte a l'aspiració d'independència de molts catalans': El govern espanyol ha estat obert i s'hi manté a un diàleg constructiu (...) basat en la lleialtat institucional i dins el marc legal existent. No hi ha democràcia sense l'imperi de la llei.'
També es mostra indignat amb la comparació del diari irlandès del ministre de Justícia espanyol, Javier Català, amb l'últim president de l'RDA, Erich Honecker. El diari deia que les seves paraules en la compareixença de diumenge el posaven a l'altura 'd'Erich Honecker les setmanes abans de caure el mur de Berlín'.
La carta de l'ambaixador ha obtingut avui una contraresposta, en aquest cas signada per Dani Carles, Josep Junyent, Jordi Comas i Mireia Roig, del Catalan Council of Ireland. Comencen agraint a Garrigues el seu escrit perquè 'resumeix el punt de vista miop del govern espanyol sobre la qüestió catalana': 'Aquest punt de vista és molt útil per a l'objectiu de guanyar vots per als partits nacionalistes espanyols.'
'Però malauradament, com demostra el ressò de la premsa internacional, és molt difícil de vendre això mateix en qualsevol democràcia moderna, sobretot poc després de l'exemplar referèndum escocès.' Pels autors, l'ambaixador no s'adona que hi ha 'un problema polític de grans proporcions' que s'ha de resoldre 'amb molt de coratge polític i no amb tribunals'.
Reflex a Israel
També dimarts Michael Freund, president de l'organització Shavei Israel, va escriure a les pàgines del diari conservador israelià 'Jerusalem Post' l'article 'Gaza to Catalonia: Europe's insufferable hypocrisy'. S'hi queixava que la nova cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, hagués visitat dissabte Gaza i Ramal·la i 'hagués alliçonat' el govern d'Israel sobre qüestions com la divisió de Jerusalem i la política de construcció d'assentaments, a més de reclamar l'establiment d'un estat palestí.
Pel columnista, 'es tracta del màxim grau d'hipocresia europea' exigir a Israel una altra política respecte a Palestina mentre la mateixa UE no aplica el mateix criteri amb Catalunya. 'Curiosament, el clam dels catalans per la independència sembla que no interessa tant a la resta d'Europa com el dels palestins, malgrat que els primers tenen més raons per a tenir un estat', opina Freund. 'Potser és l'hora que algú agafi per banda Mogherini i li digui educadament a cau d'orella: abans de començar a donar consells no demanats a Israel, potser hauries de posar ordre dins de la teva hipòcrita casa.'
Les referències de l'article al cas català no han trigat a rebre la resposta de l'ambaixador espanyol a Israel, Fernando Carderera, el to del qual ja queda ben clar al títol: 'Catalonia is free already.' Hi mira d'agumentar, en set punts, que 'Catalunya ja és de fet lliure, amb sondatges d'opinió o sense'. A banda insistir en l'argumentari del govern espanyol sobre la 'il·legalitat' del 9-N i la 'baixa' participació, per Carderera 'mai no hi ha hagut un estat català' i 'Espanya no ha ocupat mai Catalunya'. També afegeix que els principals protagonistes de la vida cultural catalana 'van rebutjar la secessió i es van considerar catalans i espanyols'.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada