La premsa estrangera parla de "desafiament" i "vot simbòlic"
'The Guardian' diu que la «intransigència» de Madrid alimenta el separatisme
Mitjans francesos destaquen el caràcter «il·legal» de la votació i la falta de cens
EL PERIÓDICO /BARCELONA
La premsa digital estrangera va seguir amb interès la jornada d'ahir a Catalunya. Dues idees van predominar en els diferents mitjans de comunicació: «vot simbòlic» i «desafiament» al Govern de Madrid. «La lluita pel futur de Catalunya està resultant molt més polèmica (que la d'Escòcia) i s'ha convertit en el desafiament polític més gran per a Mariano Rajoy», va escriure The New York Times, que va qualificar la jornada de «sondeig d'opinió» i el president Artur Mas de «convers tardà, però ferm, a la causa sobiranista».
El britànic The Guardian, després de parlar de «referèndum simbòlic», va apuntar que «la intransigència de Madrid crea més suport al separatisme». «Els catalans sempre han sentit que no tenen cabuda en un estat unitari», va afirmar la BBC.
El rotatiu escocès The Scotsman, que també va qualificar de «simbòlic» el vot d'ahir, va escriure que «els polítics pro secessió esperen un alt nivell de suport» que obligui Madrid a «negociar una autonomia política més gran, i fins i tot convèncer Madrid perquè accepti un referèndum sobre la independència en tota regla en el futur». El diari argentí Clarín va destacar «la poderosa força simbòlica» del vot a Catalunya.
La premsa francesa va advertir el caràcter «il·legal» de la consulta després del pols lliurat per Madrid i el Govern. Le Monde va dedicar un editorial amb el títol: «A Catalunya, un vot per res». Va recordar que el procés ha estat «finançat per l'Executiu català», que la votació s'ha portat a terme «sense un control independent» i la «fràgil» situació de Rajoy i Mas pels casos de corrupció.
La televisió pública francesa va ressaltar el fet que la consulta -que va anomenar «vot alternatiu organitzat per voluntaris, malgrat la prohibició»- es va desenvolupar «sense cens ni comissió electoral». La web d'un altre canal de televisió, aquesta vegada Euronews, va recordar que els partidaris del no consideren la consulta «il·legal i antidemocràtica».
URNES I APLAUDIMENTS
El conservador Le Figaro va parlar de «fals referèndum» i l'esquerrà Liberation, de «con-sulta sense precedents, però sense valor legal». També va ressaltar, ja a peu de carrer, el caràcter festiu de la jornada al descriure com l'obertura dels centres va anar acompanyada de llargs aplaudiments.
A Alemanya, el Süddentsche Zeitung va publicar la secció «Tot el que necessita saber sobre el referèndum a Catalunya». En el text recorda que la votació «no ha sigut com l'escocesa, però podria tenir conseqüències importants». El Frankfurter Allgemeine Zeitung, pel seu costat, va utilitzar el terme «minireferèndum» .
«La prohibició del referèndum sembla haver despertat la mobilització dels catalans», segons Il Corriere della Sera, que va titular: «Catalunya desafia Madrid, urnes obertes per al referèndum d'independència». La Repubblica va considerar «més que simbòlica la coincidència (de la votació) amb el 25 aniversari de la caiguda del Mur de Berlín».
Notícies relacionades
- Aires de festa al 9-N de París
- Important afluència de votants a la delegació del Govern a Brussel·les
- Emoció entre els votants de Nova York
- El sobiranisme segueix en marxa
- La consulta del 9-N, en directe
- Ampli dispositiu policial per tutelar un dia cívic i tranquil
- El succedani de consulta va mobilitzar el 36% del 'cens'
- Mas exigeix al Govern pactar un referèndum i refreda les eleccions
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada