dimecres, 19 de novembre del 2014

L'escumós Clàssic Penedès, una alternativa al cava

Dimarts  18.11.2014  16:51
Autor/s: Montserrat Serra

L'escumós Clàssic Penedès, una alternativa al cava

La marca s'ha presentat a Barcelona, tot apostant per la qualitat i el terrer

Vilaweb
Catorze elaboradors d'escumosos del Penedès s'han amparat dins la Denominació d'Origen Penedès per comercialitzar els seus escumosos amb la nova marca Clàssic Penedès. Fa mesos que van abandonar la DO Cava i ara ja tenen aprovada la normativa, que referma el terrer de procedència, l'agricultura ecològica, aposta per varietats tradicionals del Penedès i estipula que per sortir al mercat aquests escumosos han de tenir un mínim de quinze mesos de criança en ampolla (per tant tots els Clàssic Penedès són Reserva). Amb aquests valors de qualitat i sostenibilitat volen seduir altres empreses cavistes petites i mitjanes en front les grans marques, que dominen el sector cavista.
A partir d'ara, els escumosos DO Penedès amb la distinció Clàssic Penedès seran tots procedents de les set subzones, que conformen un nou mapa del territori. Un cop estigui consensuat i aprovat aquest mapa, Clàssic Penedès provindrà de set terrers diferents. En direcció de mar a muntanya són: Marina del Garraf, Massís del Garraf i Costers d'Ordal, Conca del riu Foix, Costers de Montmell, Serra d'Ancosa, Conca del riu Anoia i Valls del Bitlles Anoia.

El president del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Penedès, Josep Maria Albet, va conduir la presentació, tot explicant la vocació natural del Penedès per a l'elaboració de vins escumosos i blancs: 'La DO Penedès té un nivell d'acidesa clarament diferent d'altres zones de clima mediterrani i això ho dóna el terrer, que té un contingut molt alt en magnesi i això permet el manteniment de l'acidesa en el vi, perquè bloqueja el potasi.' Va parlar de les varietats tradicionals del Penedès amb les quals es podrà fer aqeust escumós, que no se circumscriuen al xarel·lo, macabeu i parellada, sinó que també inclouen la malvasia de Sitges, la garnatxa, el sumoll, la carinyena…

Una altra característica que distingeix els escumosos Clàssic Penedès és que tots procedeixen de vinyes d'agricultura ecològica. Segons Albet, és una expressió de qualitat del terrer. Aquesta és la primera vegada que es dóna al món que una submarca d'una Denominació d'Origen elabori tots els seus vins a partir de l'agricultura ecològica.

També és un vector de qualitat el fet que tots aquests escumosos no podran sortir al mercat abans dels quinze mesos de criança. Tots seran Reserva. Fou Agustí Torelló Roca, responsable dels cellers At Roca, que va explicar la importància dels quinze mesos per marcar un estàndard de qualitat sobretot pel què fa a la integració del carboni (que dóna una qualitat d'escuma pel què fa a la integració de la bombolla i la persistència) i la complexitat aromàtica i gustativa que ofereix aquesta criança.

La normativa i creació dels escumosos Clàssic Penedès es va aprovar pel ple de la DO Penedès i ara ja han començat a aparèixer els primers escumosos del Penedès amb aquesta marca, tot i que s'ha donat un periode transitori de cinc anys perquè tots aquests escumosos provinguin de vinyes d'agricultura ecològica. Ho seran a partir de la verema el 2017, tot i que la majoria ja ho són. També s'ha donat un periode de moratòria fins l'abril del 2015 perquè tots els Clàssic Penedès surtin al mercat amb quinze mesos de criança.

Un dels temes polèmics al Penedès i en especial al món cavista és el baix preu que paguen els grans cavistes el quilo de raïm. En aquest sentit, Albet va explicar: 'Pagar bé els viticultors encaixa perfectament amb la nostra filosofia i serà un factor important de diferenciació. Difícilment obtindrem un bon raïm si no dignifiquem la feina del pagès, que se senti orgullós del que fa. Justament aquests dies estem recollint dades per poder explicar el preu mig que els elaboradors hem pagat als viticultors pel raïm destinat a Clàssic Penedès. Aquestes dades demostraran aquesta filosofia que reivindiquem.'

La presentació a Barcelona de la marca Clàssic Penedès es va fer aquest dilluns a l'antiga Fàbrica Moritz de la Ronda Sant Antoni. I per visualitzar la idea de 'clàssic', els elaboradors van fotografiar-se al costat d'un Rolls Royce antic, signe de distinció, elegància, tradició i qualitat.  Segons que van explicar els emprenedors d'aquest projecte, va costar trobar el nom, però fet i fet creuen que han encertat amb 'clàssic' per definir la filosofia del seu producte: 'Que té una voluntat de retorn als orígens, que és un producte de nivell, per gaudir.' El president de la DO Penedès, Josep Maria Albet, va matisar que és clar que al ser una iniciativa nova s'hagués pogut cercar un concepte més modern, però va afegir: 'Aquesta modernitat li hem de donar nosaltres.'

I va reblar: 'Aquesta és una opció que representa una obertura de llum, d'anar de la foscor a la claror, i és una manera de poder definir el nostre futur. Parlant així sembla que estiguem definint la posició de Catalunya envers Espanya --va riure--. Aquestes possibilitats de futur ens donen il·lusió i poder anar amb el cap ben alt a fora, per afrontar el futur, per poder defensar uns vins nostres que fins ara ens costava defensar. Tenim una nova marca per poder ser competitius en qualitat a l'exterior.'

Clàssic Penedès de ben segur que esdevindrà un nou episodi de tensions en el món dels escumosos i del cava. Aquesta tensió ja es va visualitzar aquest mateix dilluns, perquè mentre Clàssic Penedès es presentava oficialment a Barcelona, pocs centenars de metres més enllà, a l'hotel Barceló Sants, se celebrava el Saló Cava Premium, destinat a promocionar els caves Reserva i Gran Reserva. I és aquí on el president de la DO Cava, Pere Bonet, va contraatacar recordant que el ministeri d'agricultura espanyol treballa en una nova distinció lligada al terrer, 'Paratge qualitat', per a aquest tipus de caves de qualitat.

Actualment, les catorze empreses que produeixen Clàssic Penedès són: Addaia Celler (Addaia), Agustí Torelló Roca (At Roca), Albert Milà Mallofré (Mas Comptal), Albet i Noya (Albet i Noya), Bodegas Torre del Veguer (Torre del Veguer), Bonans (Bonans), Can Gallego Viticultors (Can Gallego), Colet Viticultors (Colet), Finca Aviñó (Finca can Ramon), Maria Font Puig (Can Morral del Molí), Mas Bertran Viticultors (Argila), Masia Can Mayol (Loxarel), Masia Colomé (Mas Can Colomé) i Puig-Romeu 2000 (Puig Romeu). Aquest any ja preveuen una producció global de 600.000 ampolles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada