Menú de la independència
/ 10.06.2015
De totes les narracions d’Emili Vilanova –i són moltes–, només n’hi ha una en què l’acció transcorre en un dia determinat: el 5 de maig de 1950. Atès que Vilanova va morir el 1905, tot allò que s’explica a Falòrnies és pura fantasia. Escriu que fa temps que Catalunya és independent, quan aquell dia de maig arriba a Barcelona l’ambaixador de Castella. Després de la presentació al Consell Suprem de Catalunya, hi ha un banquet d’homenatge. Aquí va el menú:
Sopa torrada amb mandonguilles de perdiu i tòfones vigatanes. Vi: d’Alella, petita ardència.
Passatemps de costelles de nonnat amb vernilla mengívola. Vi: Priorat, ardència benigna.
Perdius amb cols. Vi: topazi clar de Montbrió (Espanya Tarraconense.)
Plat Nacional i popular. Faves ofegades, amb menta i condecoracions de botifarra amonedada. Vi negre rabiós, de Montjuïc.
Llomillo agredolç, amb suc rosada de llar i moixernons dels Pirineus.
Vi: Púrpura Sublim. Priorat.
Cap de senglar amb naps de Peguera (Berga.) Vi: Ranci, or vell. Montornès.
Discos de lluç daurats al foc líquid. Vi: Garnatxa celestial. Sitges.
Rostits. Galls dindis de Mallorca amb farciments Provincials. Vi: Ranci dels herois, Camp de Tarragona.
Gelats: Vainilla y xocolata, amb neu de Sibèria i Montseny.
Fruita: maduixes (de Santa Coloma) i peres de Berga.
Cafè d’Aràbia. Licors: Montserrat (Castell del Mas,) Ratafia i Benedictina
(Episcopals.) Llaminadures: Forn de Sant Jaume.
Aigua: Fonts de Sant Just.
Cigarros, puros y castos, de l’Havana.
L’enumeració dels plats, gairebé la delectança en anomenar-los, no és rara en l’obra de Vilanova, perquè són molts els quadros –que és com solia anomenar la seva obra en prosa—on hi ha apunts de taula. “Quan ha abocat l’olla [dels macarrons] semblava un riu d’or que despenyés. Els macarrons, colats a baix, anaven eixint pesants, revinguts, poc a poc, amb un xap que esclataven al caure… ¿han reparat el soroll que fan les granotes quan es tiren al regueró? Doncs, per l’estil”. (La sopera gran). I a veure quan podrem llegir, en una carta de restaurant, d’aquells que s’enfaristolen i no saben dir, sinó descriure, un plat de faves amb “condecoracions de botifarra amonedada”.
Un banquet, una fartanera per a la independència. Vuit plats, postres a banda, i el maridatge, marejador, amb mostra de bona part de les vinyes del país (com deu ser el vi de Montjuïc?). Com sigui, un clàssic, i encara que sigui un menú de principis del segle passat, cal seguir els clàssics. Però, ai, aquella cuina no perdura, l’acte institucional, vés a saber per quant, i fixem-nos que en el menú d’Emili Vilanova no hi ha arròs (i mira que n’era d’arrossaire ell; a Una recepta vella, no s’està d’explicar l’elaboració de l’arròs a la milanesa). Res d’arròs, doncs, al menú de la independència, perquè a hores d’ara ja estaria covat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada