dijous, 4 de juny del 2015

Francesc Serés, a la Jornada del Llibre Ebrenc

TAMBÉ DE LLIBRES VIU L'HOME...!!!

Francesc Serés, a la Jornada del Llibre Ebrenc

/ 1.06.2015
Aquest cap de setmana vinent arriba una nova edició de Litterarum, la Fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre, i una nova edició de la Fira del Llibre Ebrenc. “Som a l’epicentre dels Països Catalans”, ha dit el director de Litterarum, Albert Pujol, en presentar els quinze espectacles que componen el programa d’enguany. Apunteu-vos-ho a l’agenda: 5, 6 i 7 de juny.
Ovidi Montllor, en un retrat de 1981 / Pilar Aymerich
Ovidi Montllor, en un retrat de 1981 / Pilar Aymerich
Enguany s’hi han presentat 120 espectacles, que han estat examinats per una comissió en la qual han participat membres de l’ILC i de l’ICEC. La tria resultant reflecteix la voluntat de recollir propostes de tot el territori lingüístic. “El nostre àmbit són els Països Catalans. Ens sentim tan a prop dels nostres veïns del Sud, com de les companyies que vindran de les Illes”, ha dit Albert Pujol. “És un any per fer múscul. L’objectius és potenciar Litterarum com un aparador per a bibliotecaris i potenciar les zones de trobada entre programadors. El repte és superar els 3.500 espectadors i la venda de 800 exemplars del 2014″. Des de Litterarum s’han creat uns paquets turístico-literaris. “Procurarem que grups de lectura del país puguin venir a Litterarum amb autobús i puguin gaudir d’un dia a la fira”, afegeix Pujol.

L’any d’Ovidi Montllor

Un homenatge a Ovidi Montllor serà l’espectacle central de la Fira, dissabte a la nit. “Rescatem l’Ovidi poeta i la relació que tenia amb altres poetes, sobretot Vicent Andrés Estellés”, ens avança Jana Montllor, filla d’Ovidi, i coautora de l’espectacle amb Eduard Iniesta. Tots dos han fet una feina d’investigació prèvia, que els ha permès rescatar poesies inèdites, la gran novetat d’aquest espectacle.
Un dels espectacles que vénen de les Illes és la teatralització de la poesia de Bartomeu Rosselló-Pòrcel. La conjunció de diverses voluntats (un músic filòleg amb tirada cap a Rosselló-Pòrcel), una ballarina amb ganes de treballar sobre material poètic, un actor i recitador cercant un projecte de petit format, un autor i director de teatre de text que volia dirigir un espectacle de dansa) i la casualitat d’un centenari varen fer que es trobessin Jaume Manresa, Aina Pascual, Miquel Torrens i Mar Pla treballant un muntatge sobre Rosselló-Pòrcel. “Les paraules de Rosselló-Pòrcel, d’una modernitat insòlita vistes amb la perspectiva dels anys, són la lletra d’una música que ens parla, encara, de tants de somnis inconclusos i del valor necessari per afrontar-los”, ens diu Pep Cerdà, director de l’espectcale, en un article publicat a Núvol que podeu llegir aquí.

Vestigis, una ruta literària sobre la Batalla de l’Ebre

Un dels espectacles més esperats del Litterarum d’enguany és sens dubte Vestigis, una ruta espectacle sobre la Batalla de l’Ebre. El llibre 115 dies a l’Ebre d’Assumpta Montellà és la font principal de documentació del director d’aquesta proposta de Valer Gisbert, que ha barrejat en un tot poesia, teatre, història, cant i música en directe. “Crec que tindrem la gent atenta. Vestigis és la realitat que va marcar les nostres terres durant la Batalla de l’Ebre. Aquesta ruta m’ha servit per fer un homenatge als meus avis centenaris que van viure en pròpia carn aquesta barbàrie, i des de dos bàndols oposats”, explica Gisbert. “Vestigis també recull l’empremta de Teresa Rebull, que ens va deixar fa poc, i n’és un homenatge”.
La companyia de teatre Mea Culpa porta a escena els contes d’El Cafè de la Granota, de Jesús Moncada, una producció que també es podrà veure al Litterarum d’enguany. L’espectacle es titula El darrer dia del Cafè de la Granota. “És un dels millors o el millor autor ebrenc que ha existit, perquè els seus contes tenen una ironia i un sentit de l’humor excepcional i perquè parla d’un estil de vida que ja ha desaparegut i val la pena recordar”, argumenta l’actriu Àngels Largo, que encarna el paper d’Adelaida en l’obra. Més info aquí.

Dotzena Jornada del Llibre Ebrenc

Els escriptors Andreu Carranza (Ascó, 1957) i Francesc Serés (Saidí, 1972) seran enguany els protagonistes de la dotzena Jornada del Llibre Ebrenc, que se celebrarà el diumenge 7 de juny. Una jornada que enguany analitzarà el paper de la biografia com eina per a la literatura. Tots dos autors han rebut importants premis literaris aquest 2015. Carranza ha guanyat el Premi Josep Pla de narrativa amb El poeta del poble, una biografia novel·lada sobre mossèn Cinto Verdaguer; i Serés ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or de narrativa amb La pell de la frontera, un retrat de la vida dels immigrants a l’Aragó catalanoparlant.
L’objectiu de la jornada d’enguany és analitzar com la biografia pot servir de base per a la novel·la i veure els mecanismes que porten els autors a seleccionar les vides de determinats personatges coneguts o anònims com a eix de les seves narracions. També s’abordarà la importància del procés de documentació per al resultat final, els mecanismes per transformar el fet biogràfic en ficció narrativa i la línia estreta que en aquestes obres es produeix entre la realitat i la ficció. Trobareu més info aquí.

 Per acabar, Vinyoli

Vinyoli és un dels autors més que sempre troba un racó al Littetarum. El cantautor Xavi Múrcia s’encarrega de recitar, cantar i musicar els versos del poeta en un espectacle titulat ‘A través de Vinyoli’, que tancarà la fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre. Una paraula accentuada per un coixí musical en què ressonen llenguatges com els del folk, la cançó d’autor o el rock més orgànic. Cançons d’altura per a versos eterns. Roger Vilà Padró va assistir a la preestrena del recital, a Argelaguer, i ho explica a Núvol. Ho podeu llegir aquí.

Litterarum-300x300-1El cartell de la Fira

“El cartell d’enguany és indicatiu del salt que volíem fer en el discurs sobre la fira”, diu Albert Pujol en explicar la imatge que acompanya el Litterarum 2015. El lema del cartell diu “Això no és un llibre”, en una clara referència al Ceci n’est pas une pipe, de Magritte. “Volem reivindicar que la Fira no només són llibres. El missatge que volem transmetres és que a la Fira hi ha espectacle”. Amb tot, la Fira del Llibre Ebrenc serà l’acompanyament obligat del Litterarum, i s’hi podran trobar i comprar llibres de temàtica ebrenca. Els lectors podran comprar amb descompte els llibres que hagin inspirat els espectacles de pagament.

 Enllaços d’interès

Descarregueu-vos el programa de Litterarum i de la Fira del Llibre Ebrenc aquí.
Podeu consultar el web de Litterarum aquí.
Editor de Núvol.
632 articles publicats
Altres articles d'aquest autor
Montse Barderi: "En aquest país la cultura ocupa un lloc residual"
Ferran Mascarell: "El regidor de cultura de Barcelona no pot ser sectari"
R. Boluda: “L'autonomia de l’actor consisteix a conquerir el present escènic”
Monstres i princeses a L’Auditori
La Societat d'Amics de Marcel Proust

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada