dimecres, 10 de juny del 2015

El TNC homenatja Benet i Jornet que lluita contra l'alz

RECONEIXEMENT D'UN DELS GRANS DEL TEATRE CATALÀ

El TNC homenatja Benet i Jornet

L'autor compleix 75 anys lluitant contra l'alzheimer

EL PERIÓDICO / BARCELONA
Dijous, 11 de juny del 2015
Benet i Jornet, al rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.
Josep Maria Benet i Jornet (Barcelona, 1940) compleix 75 anys, aniversari que coincideix amb una trista notícia: l'autor teatral, una de les figures clau de la dramatúrgia catalana contemporània, pateix alzheimer. L'assenyalada data i la valentia amb què s'enfronta a la malaltia -no para de donar ànims als que l'envolten i als que tenen la seva mateixa afecció, i té clara la seva intenció d'intervenir per conscienciar la societat de la necessitat de seguir investigant- han portat el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) a preparar una celebració institucional per celebrar l'efemèride.
L'homenatge tindrà lloc el 16 de juny a les 20.00 hores al teatre català i comptarà amb un reconeixement a tota la seva obra dramàtica amb la lectura d'una selecció de fragments d'alguns els seus textos creats durant els més de 50 anys dedicats a l'escriptura. Papitu, apel·latiu amb què a Benet i Jornet li agrada ser anomenat, va caure seduït pel verí del teatre després d'un breu pas per la universitat per estudiar Filosofia i Lletres. Però la seva atracció per l'escena no va arribar ni com a actor ni com a director, sinó com a dramaturg. Es va donar a conèixer amb Una vella, coneguda olor (1964), peça amb la qual el 1963 va guanyar el premi Josep Maria de Sagarra. Després van venir, entre altres, les seves obres Berenàveu a les fosques (1972), El manuscrit d'Ali Bei (1988), Desig (1991), E. R. (Premio Nacional de Teatro, 1995), Testament (1997), Olors (2000) i Salamandra (2005).
GUIONISTA DE TELEVISIÓ / Però Benet i Jornet, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 2013, no només és un autor teatral en què es reflecteixen molts dels dramaturgs actuals, la seva especialitat també ha sigut la ficció televisiva, apartat en què es va introduir quan treballar com a guionista o creador de serials no estava tan ben vist com en l'actualitat. Així va debutar en la televisió amb Poble Nou, i després va intervenir en sèries com Nissaga de poder, Laberint d'ombres, El cor de la ciutat, Ventdelplà, Amar en tiempos revueltos i La señora.
Mercè Arànega, Clàudia Benito, Jordi Boixaderas, Pep Cruz, Sara Espígul, Anna Güell, Mont Plans, Cesca Piñón, David Selvas, Lluís Soler i Pau Vinyals, sota la direcció de Lourdes Barba, Sergi Belbel, Xavier Alberti i Toni Casares s'encarregaran de la lectura dels textos en l'homenatge de dimarts. Després hi haurà pastís amb 75 espelmes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada