dimecres, 13 d’agost del 2014

Les pluges d'aquest estiu han avançat la temporada de bolets

Les pluges d'aquest estiu han avançat la temporada de bolets

, Solsonès | ND 13/08/2014 a les 11:00h
 
L'expert en micologia del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Juan Martínez Foto: acn

Les baixes temperatures i les pluges que han caigut aquest mes de juliol i principis d'agost han avançat la temporada de bolets. Des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, l'expert en micologia, Juan Martínez, ha explicat a l'ACN que  "aquest any està sent peculiar perquè la fructificació de bolets hauria d'estar parada i, en canvi, se'n poden trobar"  . Martínez ha explicat que, ara per ara, es poden trobar a cotes altes. Al Pirineu, hi ha ceps, rovellons i rossinyols, mentre que al Prepirineu i Catalunya Central bàsicament camagrocs i rovellons. Aquests últims però, amb molts cucs per l'excés d'humitat. Martínez s'ha mostrat partidari de la regulació que el Govern ha anunciat de cara al 2015.
 
L'afany boletaire no ha hagut d'esperar a la tardor i, a mitjans d'agost, als boscos del Pirineu i Prepirineu ja hi ha gent buscant bolets. Tot i que de moment hi ha més boletaires que bolets, l'expert en micologia del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez, ha explicat que la pluja i les baixes temperatures d'aquest estiu n'han provocat una fructificació  "que s'ha allargat en el temps". 
 
Segons Martínez, la majoria de bolets es poden trobar a cotes altes. Així, ha explicat que al Pirineu, hi ha ceps, rovellons i rossinyols, mentre que al Prepirineu i Catalunya Central bàsicament camagrocs i rovellons. Aquests últims però, amb molts cucs per l'excés d'humitat i, segons la saviesa popular, també degut a la lluna plena, ja que la llum fa que hi hagi més activitat d'insectes durant la nit. 
 
Indicis d'una bona temporada 
 
Martínez ha explicat que, si continua plovent, tot indica que aquest any hi podria haver una bona campanya. Ara bé, el micòleg ha recordat que l'any passat la situació era similar i  "de sobte van començar a pujar les temperatures i a fer vent i tot es va aturar". 
 
A favor de la regulació 
 
El micòleg del CTFC s'ha mostrat a favor d'una regulació dels bolets si el benefici que se n'extreu repercuteix directament en la conservació dels boscos. L'expert creu que aquest any de prova serà positiu per  "extreure els primers resultats, veure què n'opina la gent i decidir si s'ha de cobrar a tothom o només als qui en fan una activitat comercial". 

Una caixa de rovellons, una de les espècies que ja es poden trobar als boscos catalans Foto: ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada