diumenge, 14 de setembre del 2014

Catalunya, estat lliure associat per Siscu Baiges

OPINIÓ
Siscu Baiges
Periodista

Catalunya, estat lliure associat

EL PERIODICO
Diumenge, 14 de setembre del 2014 - 13.01 h
És evident que alguna cosa s’ha de fer amb les relacions entre Catalunya i Espanya. Tant indiscutible és que la manifestació de la V del dia 11 va convocar moltíssima gent a Barcelona com que el 9 de novembre no se celebrarà una consulta que legitimi les aspiracions dels independentistes i que el Partit Popular es nega a debatre una reforma constitucional que federalitzi Espanya. La convocatòria d’eleccions avançades no és l’única alternativa, tot i que s’intueix com la més factible, a hores d’ara.
El filòsof i escriptor Josep Ramoneda posava sobre la taula, aquesta setmana, en un dels seus articles que potser caldria plantejar-se que Catalunya es converteixi en un “estat lliure associat” d’Espanya.
Quan es parla de “estats lliures associats” la referència és, sempre, Puerto Rico. Aquesta definició satisfaria, a nivell de paraules, algunes de les aspiracions i expressions habitualment usades pels partidaris de la independència de Catalunya. Per arribar a la segona pregunta de la consulta pactada pel Govern, ERC, ICV-EUiA i les CUP cal passar pel sedàs de reclamar per Catalunya el caràcter d'“Estat”. Artur Mas, que no parla mai d'“independència”, sí que recorre a la clàssica demanda d’una Catalunya “lliure”.
La tercera paraula és la que posa en guàrdia els independentistes. ¿Associats? “Si volem ser independents no necessitem cap mena d’associació amb Espanya!”, seria la seva previsible resposta davant aquesta proposta.
Puerto Rico és un estat lliure associat als Estats Units des del 1952. Des d’aleshores ha celebrat quatre referèndums --el 1967, el 1993, el 1998 i el 2012-- per veure quin era el parer dels seus ciutadans. Especialment xocant va ser el resultat del tercer referèndum, del qual en va sortir guanyadora l’opció “cap de les opcions proposades”.
És ben cert que la definició “estat lliure associat” no determina de forma i indiscutible i intocable les relacions entre l’estat que s’associa i l’estat marc del qual forma part o amb el qual manté la relació. Per aquest motiu, tot i quedar curt per les aspiracions independentistes, deixa la porta oberta als seus partidaris per reivindicar un trencament absolut de tots els vincles entre ambdós estats. Les Filipines van ser un “estat lliure associat” als Estats Units entre els anys 1935 i 1946, abans d’assolir la independència.
Quan cada vegada se senten més veus que aposten per reformular les preguntes previstes en la consulta del 9 de novembre, potser seria una bona idea introduir en la segona les opcions d'“estat federal” i “estat lliure associat”.
Vés a saber si això serviria perquè ens calméssim una mica tots plegats. ¡Que ja convé!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada