diumenge, 21 de setembre del 2014

Soraya, la Constitució i la història de Catalunya,per Sílvia Cóppulo

OPINIÓ
anapixel
Sílvia Cóppulo
Periodista

Soraya, la Constitució i la història de Catalunya

EL PERIODICO
Diumenge, 21 de setembre del 2014 - 12.55 h
Sáenz de Santamaría diu a Mas que és president de la Generalitat, perquè la Constitució l'hi permet. Com si la Generalitat fos un invent posterior a la Constitució espanyola. Com si estigués totalment a les seves mans repartir les dosis de poder quan vulgui i de la manera que vulgui.
La Generalitat té els seus orígens en les Corts Reials Catalanes del segle XIII i és liquidada amb el Decret de Nova Planta, ara fa 300 anys, el 1716, després que Felip V guanyés la guerra de Successió. És just això el que commemorem cada 11 de setembre, el dia que Barcelona ja no pot suportar més el setge de les tropes borbòniques.
En el temps de la República, els anys 30 del segle passat, Francesc Macià i Lluís Companys van presidir la Generalitat. Però durant la Guerra Civil Espanyola, el 1938, el general Franco la va abolir. Un cop mort, el 29 de setembre del 1977 Adolfo Suárez restableix la Generalitat provisional. El 17 d’octubre del 1977 Josep Tarradellas és nomenat president de la Generalitat de Catalunya i forma un govern de concentració. Posteriorment, el 1978, s’aprova la Constitució Espanyola, i el 1979, l’Estatut de Catalunya. Les eleccions al Parlament es convoquen el 1980.
La Constitució i l’Estatut recullen, emmarquen o consagren aquesta realitat. Artur Mas és el cent-vint-i-novè president de la Generalitat perquè l’han triat els catalans i les catalanes, i no pas perquè la Constitució espanyola sigui tan, tan generosa, que l'hi permeti.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada