Segons l’ex-ministre lituà, si els catalans ‘se senten com una nació i volen fer més coses per ells mateixos, ho faran tard o d’hora’. ‘Espero que les futures relacions entre Catalunya i Espanya es puguin resoldre d’una manera pacífica i negociada’, remarca. Assenyalant la forta diferència entre el seu país, Lituània, que va ser ocupada pels russos, i Catalunya, que forma part d’un estat democràtic, Saudargas preveu poca ajuda des de l’exterior.
‘No crec que hi pugui haver algun tipus d’ajut des de fora. Es poden mostrar exemples o donar consells, però no seran decisius’, indica. Normalment, recorda, les intervencions des de l’estranger han estat quan ‘hi havia una crisi molt profunda, amb una estratègia militar’. ‘És clar que Espanya, en la seva història, ha tingut estratègies diferents, no només pacífiques. Però penso que el camí català és pacífic i només puc creure i recomanar que ho segueixi sent’, destaca.
Davant de la manca de diàleg amb Madrid, Saudargas assegura que ‘no estar disposat a parlar ja és una forma de llenguatge’. ‘El món està canviant, Europa està canviant’, diu. ‘Si els catalans teniu determinació real, trobareu la manera’, afegeix.
La visió d’Escòcia i Flandes
En altres nacions sense estat, com Escòcia o Flandes, també exerceixen la política exterior, i es comparen sovint amb Catalunya. Per això la suspensió del TC els ha impactat. ‘No és una sorpresa perquè ja ha passat abans, però significa de nou que les forces polítiques espanyoles centralistes utilitzen els tribunals per la feina bruta’, assegura a l’ACN l’eurodiputat de l’Aliança Flamenca (N-VA), Mark Demesmaeker.
‘El govern flamenc pot negociar i signar tractats o acords de cooperació amb altres països o regions de forma autònoma per les competències que té’, indica Demesmaeker. Flandes té ‘una xarxa diplomàtica cultural, política i econòmica’ que els ha donat ‘visibilitat en l’agenda internacional’. ‘És molt important’, remarca.
A Escòcia també tenen un ministeri de Cultura, Europa i Afers Exteriors del qual se senten molt ‘orgullosos’, segons Hudghton. ‘Tenim sort que no se’ns ha tractat com Madrid intenta tractar Catalunya’, remarca aquest eurodiputat, que destaca que el govern d’Edimburg ‘mira a l’exterior i vol interactuar amb la resta de la UE i del món’.
‘El nom no hi té res a veure’
L’eurodiputada dels Verds de Suècia i observadora internacional del 9-N i el 27-S, Bodil Valero, troba ‘estrany’ que el govern espanyol hagi portat al Tribunal Constitucional l’acció exterior de la Generalitat, perquè es feia ja ‘en l’època de Pujol’. ‘Trobo molt estrany que ho hagin fet i no crec que sigui del tot legal, tampoc’, assenyala.
Bodil Valero considera que ‘fa temps’ que el govern espanyol hauria d’haver acceptat un referèndum ‘i fer campanya pel ‘no’ a la secessió’. ‘El que ha fet el govern d’Espanya és dificultar encara més la possibilitat d’aconseguir un acord’, lamenta aquesta eurodiputada sueca, que creu que amb la seva majoria absoluta el PP ‘ha fet tot el que ha pogut per crear aquesta tensió tan forta que hi ha ara entre Catalunya i el govern espanyol’.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada