A partir de les deu del matí, la rambla del Vendrell es convertirà en el cor de la Ruta del Xató. S’hi faran diverses activitats, entre les quals el Concurs de Mestres Xatonaires, així com tallers infantils per perpetuar la tradició. A més, el carrer s’omplirà d’estands relacionats amb el món del xató i parades de la Fira de productes alimentaris naturals i artesanals.
La història del Xató va molt lligada a la del vi. Era un ritual posar una aixeta a la bóta (aixetonar) i degustar el vi després de mesos de conservació. Aquest acte esdevenia una festa i s’acompanyava de les menges típiques del rebost pagès: peix salat, verdures de temporada i una salsa amb nyores, avellanes i ametlles. Tot i que aquest és l’origen de l’actual xató, cada municipi el prepara d’una forma lleugerament diferent, i ja és famosa la disputa entre els pobles per establir quina recepta és la més bona i antiga.
Vilafranca, Calafell, Sitges i Vilanova també seran escenari de xatonades populars en els propers caps de setmana, on es faran concursos de cuina oberts a tothom, degustacions i d’altres activitats al voltant d’aquest plat tradicional tan valorat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada